Регионална трибина „Швајцарац - банкарска клопка” 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Регионална трибина „Швајцарац - банкарска клопка”
Trenutno na sajtu: 344       |       Podeli:
22.02.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Удружење грађана за заштиту корисника банкарских услуга ЦХФ Србија, позива грађане и стручну јавност да дођу на Регионалну Трибину

„Швајцарац – банкарска клопка” која ће се одржати у Чачку сутра 23. фебруара од 18:00 до 20:00 часова, у хотелу „AVENY”.

Члан УО ЦФХ Србија Јелена Павловић каже да су представници Удружења и корисници кредита задужених у швајцарском франку који су се окупили и удружили оног момента када су схватили да је проблем ових кредита потпуно занемарен и да се надлежне институције о томе уопште неће бавити.

Члан УО ЦФХ Србија Јелена Павловић

„Сматрамо да је проблем кредита индексираних у швајцарским францима и уопште индексираним кредитима велики економски проблем са којим се Србија сусрела и сматрам да је решење крајње једноставно и у складу са законом РС, а то је деиндексација тих кредита”, каже Павловић.

Око 37.000 породица у Србији има дугорочни хипотекарни кредит у швајцарским францима што је много више него што показују званични подаци који обухватају само 60 одсо стамбених кредита који су осигурани код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Пре десетак година су се банке агресивним рекламирањем утркивале која ће пре привући младе људе у своје експозитуре мамећи их емоцијама да изађу из подстанарства и буду свој на своме, представљајући кредите индексиране у швајцарским францима као неодољив банкарски производ, са мањом каматом и сигурном валутом.

Десет година касније, упркос редовној отплати дуплираних ануитета, корисници су дужнији него на почетку отплате.

Кривац за стално увећавање главнице и ануитета кредита је индексација, односно коришћење Плана отплате у страној валути као јединог меродавног фактора о стању кредита, без обзира на стварно примљени новац и плаћање од стране корисника.

Судови Ирске, Шпаније, Италије, Француске, Румуније, Мађарске и Грчке су ставили ван снаге индексацију кредита као непоштену и истакли да се не ради о обичним кредитима, већ о сложеном финансијском производу са изузетно великим ризицима, о којима банке нису информисале потрошаче приликом уговарања кредита. У априлу 2017.године ступила је на снагу оптужница због пласмана ових кредита у Француској, док је у децембру 2017.године апелациони суд у Словенији донео прву правноснажну пресуду којим је у цео уговор огласио ништавим.

Док надлежне институције у Статегији за решавање проблематичних кредита иду у смеру да се проблем реши омогућавањем продаје проблематичних кредита разним фондовима, грађани који имају ове кредите имају сасвим различиту стратегију – поступање по правним прописима Републике Србије и утврђење ништавости индексације кредита.

Деиндексација кредита у страним валутама у Србији је једино решење које може зауставити даље дужничко ропство. Осим што је таква мера потребна грађанима, привреди, држави, па чак и банкама, иста је потпуно у складу са домаћим правним системом, који од 1978.године за корисника кредита превиђа само две обавезе – враћање примљеног новца и плаћање камате.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.464.292 посета
Тренутно на сајту: 345 посетилац(a)