Прањани: Необјављене фотографије оборених пилота, Дражин прстен и 50 њихових потомака 



 
Прањани: Необјављене фотографије оборених пилота, Дражин прстен и 50 њихових потомака
Trenutno na sajtu: 383       |       Podeli:
11.09.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Обележавање Мисије „Халијард” никада до сада неће бити свечаније. У селу Прањани увелико су у току завршне
Галовића поље, Прањани, фото: ГЗС

припреме мештана за сусрет захвалних Американаца и сељана чији родитељи су спасавали њихове претке.

Тако ће се на свечаности на Горском аеродрому обратити председник Србије Александар Вучић и поздравити амбасадоре и војне представнике највећих сила на свету (Велике Британије, Француске, Америке). Свој долазак већ је потврдио британски војни аташе Ник Илић који ће у Прањане стићи са британским генералом чије има нисмо успели да сазнамо.

После церемоније на Галовића пољани, присутни ће посетити цркву у Прањанима и присуствовати помену људима који су учествовали у овој оперцији.

Програм се наставља у ОШ „Иво Андрић“ где ће званице и гости обићи школу и спортску халу. Затим ће присуствовати церемонији доделе захвалница породицама чији су преци чували пилоте током мисије. Ученици осмог разреда који су урадили три кратка филма о Прањанима, мисији „Халијард“ и Дому здравља „Џон Кингсбури“ такође ће добити захвалнице и награде. Остали ђаци ће се такмичити у прављењу авиона од папира и дужини њиховог лета. Два најуспешнија ученика као награду ће добити бицикл.

По завршетку програма гости ће уживати у пикнику и музици коју ће изводити оркестар америчке војске из Келна.

Стижу потомци спашених пилота

Како ГЗС сазнаје на Галовића поље стићи ће око 50 потомака спашених пилота и неколико потомака Американаца српског порекла који су учествовали у организацији Мисије „Халијард. Међу Американцима специјалцима из ОСС (америчке обавештајне службе) који су учествовала у припремању операције спасавања, долази ћерка Ника Лалића, Стефани, и Ксенија Вујановић Вилкинсон, ћерка Џорџа Војиновића, са својом кћерком Џулијом.

Син пилота Тед Бајфилд, најпре ће обићи потомке људу у Ћуприји, који су током операције Халијард 1944, спасли његовог оца сигурне смрти. Свој долазак најавио је и потомак пилота из Тексаса, који је једини у то време имао џепни апарат. Он ће донети никада необјавељене фотографије из Прањана као и Дражин прстен који је остао у поседу његове породице.

Иначе, Мисија „Халијард" се сматра за једну од најуспешнијих спасилачких операција изведених иза непријатељских линија у историји ратовања. Тада је око 1.000 америчких припадника ваздухопловних снага оборено изнад окупиране Југославије, од којих је велики број завршио у Србији. Село Прањани је место где је почело спасавање више од 500 савезничких пилота у августу 1944. тако што је уз помоћ локалног становништва направљена писта на коју су могли да слете амерички авиони како би евакуисали пилоте.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.818.689 посета
Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)