Студеница добила план туристичког развоја 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Студеница добила план туристичког развоја
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
24.12.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - Циљ просторног плана за околину манастира Студенице, који је за Сектор за просторно

планирање и урбанизам Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као наручиоца, обрадило Јавно предузеће Урбанизам из Крагујевца, је одрживи развој туризма и осталих активности које унапређују квалитет живљења локалног становништва. Подручје плана је површине 609,5 километара квадратних и обухвата територије града Краљева и општине Ивањица,као парка природе Голија, односно резерват биосфере Голија – Студеница.

Фото: М. Даниловић

Да би се у потпуности заштитио манастир Студеница, који је као споменик културе изузетног значаја уписан и на листу светске баштине УНЕСКО, планом се предвиђа укидање транзитног саобраћаја са постојеће трасе државног пута Ивањица – Ушће, који пролази уз сами ободни зид манастирског комплекса, као и изградња обилазне саобраћајнице. Важну саобраћајну спону између манастира Студеница и Градац представља пут Студеница – Река - Рудно, те је неопходно измештање дела трасе општинског пута који се налази у непосредној околини манастирског комплекса.

Унапређење туристичке инфраструктуре један од приоритета

Према просторном и плану, дуж главних путних коридора потребно је обезбедити посебне мере заштите надлежних Завода за заштиту споменика културе, који дефинишу изградњу објеката у функцији унапређења туристичке инфраструктуре: мотели, ауто - кампови, културне руте, одморишта, санитарни објекти, угоститељски пунктови, видиковци и слично.

Када је реч о новој изградњи, мора бити строго лимитирана и искључиво у служби афирмације градитељског наслеђа уписаног на Листи светске баштине, стоји између осталог, у Плану туристичког развоја Студенице.

 

ГЗС / Миланко Даниловић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kraljevo studenica plan turisticki razvoj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.465.444 посета
Тренутно на сајту: 363 посетилац(a)