Дачић: Разграничење званична позиција Србије у дијалогу са Приштином 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Дачић: Разграничење званична позиција Србије у дијалогу са Приштином
Trenutno na sajtu: 277       |       Podeli:
20.02.2019 | 0 коментар(а)



Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је јуче у Београду да је разграничење званична

позиција Србије у дијалогу с Приштином али да не може да говори о томе јер се о разганичењу није разговарало.

Дачић је новинарима рекао да би линија разграничења била тамо где је прихватљиво за обе стране али није рекао да ли би разграничење значило и признање Косова.

Говорећи о писму председника САД Доналда Трампа у ком је овај позвао на међусобно признање Србије и Косова, Дачић је рекао да треба разумети цео контекст те поруке а не само тај део.

"Реч је о великој промени јер је америчка влада отворила могућност за неки компромис. Раније је било само признање. Овде се каже међусобно признање али тек након договора. Сада је Приштина на тапету јер су препрека за договор", рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, потези Приштине имају везе с односима у Европи и свету, као и да постоје земље које подржавају дијалог, као Француска и Аустрија, и оне које желе да се цела ствар што пре заврши, где је издвојио Велику Британију и Немачку. Дачић је додао и да је Велика Британија спречила усвајање оштрог закључка о укидању косовских такси на робу из Србије на састанку Квинте.

"Не врше сви исти притисак на Приштину. (...) Трампово писмо подстиче трајно решење, то је најважнији део.", навео је Дачић.

Он је навео да очекује да ће се ситуација између Приштине и Вашингтона додатно заоштравати, јер су тренутно "САД најзаинтересованије за наставак дијалога".

Када је реч о дугу који Србија отплаћује у име Косова, Дачић је рекао да је остало да се плати још око 200 милиона евра као и да се на питању дуга показује лицемерје косовских власти.

"Кад треба да се плаћа онда су део Србије а кад је у питању имовина онда су независни", рекао је шеф српске дипломатије.

ГЗС / Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.399.105 посета
Тренутно на сајту: 278 посетилац(a)