Навршило се 17 година од убиства Зорана Ђинђића 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Навршило се 17 година од убиства Зорана Ђинђића
Trenutno na sajtu: 376       |       Podeli:
12.03.2020 | 0 коментар(а)



На данашњи дан пре 17 година убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић,

а ове године сећање на Зорана биће обележено полагањем венаца и цвећа на његов гроб и на месту погибије - у дворишту Владе Србије.

Због корона вируса, одложена је већина најављених активности ДС-а и Либерално - демократске партије поводом тог догађаја.

Најављено је да ће представници ДС-а пре подне положити венце на Ђинђићев гроб у Алеји заслужних грађана и испред зграде Владе Србије.

У исто време, како је најављено, цвеће испред зграде Владе положиће и лидер ЛДП Чедомир Јовановић, преноси Бета.

Иначе, Зоран Ђинђић  је убијен 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије, а за његово убиство на 40 година затвора осуђен је официр Јединице за специјалне операције (ЈСО) Ресора државне безбедности Звездан Јовановић. На исту казну за организовање убиства осуђен је и командант ЈСО Милорад Улемек.

Политичка позадина убиства Ђинђића никада није откривена.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије (ДОС), а за време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

Његова влада се снажно залагала за сарадњу с Хашким трибуналом за ратне злочине и за време те владе ухапшено је и том суду изручено неколико оптуженика, међу којима и бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Био је и један од оснивача ДС-а, у којој је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. до убиства био је председник ДС-а.

Први је некомунистички градоначелник Београда после 1945. Године

 

ГЗС/Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NAVRSILO SE 17 GODINA ZORAN DJINDJIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.816.002 посета
Тренутно на сајту: 377 посетилац(a)