Може ли уједињење да оживи демократе? 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Може ли уједињење да оживи демократе?
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
09.05.2019 | 0 коментар(а)



Унија Демократске странке, Заједно за Србију и СДС биће формирана 19. маја, а на њеном челу биће лидер ДС

Зоран Лутовац и двојица копредседника - Небојша Зеленовић из ЗЗС и највероватније Александар Ивановић из СДС Бориса Тадића, сазнаје незванично "Блиц".

Разговори чинилаца будуће уније приводе се крају и очекује се да све буде дефинисано до 19. маја када ће, у Комбанк дворани, бити организована и оснивачка скупштина уније. Како сазнајемо, у наредних најмање неколико месеци унија ће, према речима кључних актера, функционисати као јединствена политичка организација. Чим се стекну и технички услови, биће формирана велика Демократска странка, што је и коначни циљ.

,,Ово је први корак ка уједињењу, ка стварању јединственог политичког и правног субјекта. Деловаћемо као целина. Идеја је да ДС поново буде велика и јака, да уђу сви који су некад били, али и да отворимо врата за друге", наводи Зоран Лутовац, председник ДС.

Он каже да су странке које ће ући у унију идеолошки и програмски исте.

,,Профилисаћемо се као гравитациона политичка опција левог центра. Већ од 19. маја ћемо деловати јединствено, мање је битно када ћемо се ујединити и у правном смислу" објашњава он.

- Будући копредседник уније три поменуте партије и лидер ЗЗС Небојша Зеленовић каже да је унија начин да се процес уједињења доведе до краја. Он истиче да тренутно није могуће технички завршити тај посао, али да ће три странке "ка споља деловати као јединствена организација".

,,Свакако да је реч о једној доброј идеји и тренду. Идемо ка томе да се ДС у перспективи појави као велика организација која је способна да се са новом политиком и новим људима припреми за следеће изборе који ће бити фер, јер немамо намеру да учествујемо на унапред изгубљеним изборима. Наш задатак ће бити да одбранимо 8.300 кутија на исто толико бирачких места. За то је потребна армија организованих људи који су спремни да победе Српску напредну странку када за то дође време", каже Зеленовић за "Блиц".

На питање какав ће бити однос новоформиране уније са Савезом за Србију, Зеленовић одговара - "потпуно природан".

Иако је било у плану, Нова странка Зорана Живковића неће бити део уније или макар не у почетку. На питање зашто, иако се очекивало, НС није део организације, Живковић каже за "Блиц" да то није питање за њега.

,,То треба да питате моје колеге. Имали смо разговор, изјаснили смо се да смо заинтересовани уколико то уједињење значи враћање петооктобарским вредностима Зорана Ђинђића. Требало је да добијемо писмени предлог, али до данас није стигао", каже Живковић.

На питање хоће ли 19. маја бити на скупштини уније, Живковић одговара:

,,Не знам још. Ако нисмо део пројекта, нема разлога да будемо тамо."

"Блиц" је у марту први писао о томе да је Главни одбор ДС одржао је иницијативу за покретање процеса уједињења партија које су настале из ДС-а у једну странку.

Пајтић: Ја сам део Дс, али..

Када је "Блиц" први писао о овој теми, огласио се некадашњи лидер демократа Бојан Пајтић.

,,Ја сам члан ДС, никада нисам престао да то будем. Странке које се помињу у контексту уједињења су на београдским изборима наступиле у коалицији и прокњижиле су два одсто гласова. Тако да о великој ДС, нажалост, не може бити речи", рекао је Пајтић за "Блиц" почетком марта.

ГЗС / Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.924.064 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)