ГЗС ИСТРАЖУЈЕ: Да ли је учињено све да се спречи штета од невремена у Ариљу и Ивањици? 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
ГЗС ИСТРАЖУЈЕ: Да ли је учињено све да се спречи штета од невремена у Ариљу и Ивањици?
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
07.05.2018 | 0 коментар(а)



Након невремена у Ариљу и Ивањици мештани су се запитали да ли су надлежне институције урадиле све што је у њиховој моћи

да не дође до обилног града и кише који су направили велике штете на пољопривредним културама, али и стамбеним објектима.
У разговору за ГЗС начелник Моравичког округа, Слободан Јоловић, истакао је да је противградна сезона почела 15. априла. И да је за разлику од неких ранијих година све било спремно.
„На подручју Моравичког округа за противградну сезону 2018. године обезбеђено је укупно 1.004 ракете кратког и дугог домета за 83 противградне станице, или 12,1 по противградној станици колико је и оптималан број по процени РХЗ, а у току је набавка 92 противградне ракете за подручје града Чачка, као и једног броја од стране РХЗ односно државе.
Највећи број ракета по противградној станици обезбедили су Лучани (19) и општина Ивањица (17), Чачак (8,5) и Горњи Милановац (6)“, каже Јоловић за Гзс.

Град величине ораха погодио је Ариље, фото: Глас западне Србије

Према његовим речима, од почетка противградне сезоне, односно протекле сезоне, највеће дејство имале су противградне станице на територији општине Ивањица које су у три наврата испалиле укупно око 170 противградних ракета, Лучани су бранили само мали део своје територије са око 50 и Чачак са око 15-так противградних ракета, док на територији општине Горњи Милановац није имало разлога за такво нешто. Јоловић истиче да су градоносни облаци скоро стална појава на подручју Ивањице и Ариља и због тога је на тој територији и посвећана већа пажња противградној заштити.
„Занимљиво је да последњих година готово исту територију општина Ариље и Ивањица, као и рубно подручје уз ове општине Драгачева, туче град и да га је готово немогуће заштити од сталних штета које настају на пољопривредним усевима, грађевинским објектима и инфраструктури, посебно путевима на сеоском подручју.
Захваљујући дејству противградне заштите штете су значајно мање али и поред тога су евидентне и захтевају потребу додатног ангажовања државне и локлане заједнице у њиховој санацији. Како противградна одбрана није потпуна заштита, неопходно је и да се поседи, односно  грађевински објекти и пољопривредни усеви, осигурају или обезбеди заштита противградним мрежама за које и држава обезбеђује део неповратних средстава“, навео је Јоловић.



Незапамћени град у Ивањици, причионио је штету стамбеним и пословним објектима, фото: Глас западне Србије

Ово подручје покривају радарски центри Ужице, Сјеница и Букуља. Радарски центар Сјеница део општине Ивањица, Ужице, Лучане и град Чачак, а Букуља општину Горњи Милановац.
Из радарског центра Ужице добили смо иформацију да на  њиховој територији има 122 противградне станице, али да 12 станица тренутно није у функцији због мањка противградних стрелаца. Ж    ељко Раичевић, надлежни у Радарском центру Ужице, каже да мањак противградних стрелаца није проузрокавао слабије деловање и да се све противградне станице правовремено реаговале, али и да је он као метеоролог свестан чињенице да је стопостотна заштита од града немогућа.

“Евидентне су климатске промене, на које утичу бројни људски, антропогени фактори. Сведоци смо да из године у годину пада све крупнији град, који противградне ракете не могу спречити. Ми не можемо као Радарски центар да зауставимо град. У нашој надлежности је око 500 хектара површине коју штитимо и ми смо ту да смањујемо штету, ако већ нисмо у могућности да град у потпуности елиминишемо. Јер замислите колика би штета била и колико би град падао, да ми нисмо реаговали по прописима”, навео је Жељко Раичевић, за ГЗС.


Глас западне Србије
 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.777.976 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)