Рукола-ризница здравља 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Рукола-ризница здравља
Trenutno na sajtu: 755       |       Podeli:
27.04.2017 | 0 коментар(а)



Топола - Рукола је повртарска биљка која се може гајити као једногодишња али је препорука да се гаји као вишегодишња јер ћете тако увек имати свеже и сочне листове.

Може се гајити на отвореном али и у затвореном простору као и у саксији као собна биљка. Рукола има листове који подсећају на лист храста и баш ти листови су веома здрави. Ова биљка је препуна влакана који потпомажу пробаву, снижава холестерол, богата је антиоксидансима, садржи велику количину калцијума, витамина К који је превентива срчаних болести, садржи и витамин А, Ц, гвожђе, цинк.

Значајна је у превенцији рака дојке. Гајење ове биљке веома је лако није пробирач земљишта али најбоље успева на лаким песковитим земљиштима неутралне реакције. Добро подноси сушу, може се гајити читаве године јер добро подноси мраз и хладноћу. Листови ове биљке са старошћу добијају горчину тако да се треба подбирати стално да би се подмлађивала. Потребно јој је 40 дана од сетве до бербе укусних листова. Листови ове здраве биљке користе се за салату у комбинацији са осталим повртарским биљкама, а може се и кувати.

Марија Лазаревић/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.085.160 посета
Тренутно на сајту: 753 посетилац(a)