Осликава се црква у Каменици. Мештани ће идући васкрс дочекати у фрескопипсаном храму 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Осликава се црква у Каменици. Мештани ће идући васкрс дочекати у фрескопипсаном храму
Trenutno na sajtu: 470       |       Podeli:
28.11.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Ова светиња није само црква, већ и својеврсна историјска читанка јер је у њој мноштво спомен обележја која сведоче о страдању

народа овог краја у борби за слободу.

Никада у свом постојању порта и црква Светог Илије у селу Каменица испод Маљена није била уређенија нити лепша. Црква у Каменици је подигнута као спомен настрадалим борцима у првом светском рату. До сада је осликан олтарски део и купола, посао вредан 8.000 евра. Потребан укупан износ средстава за преостали део храма је око 10.000 евра.

Свештеник Далибор Милошевић само је један у низу сјајних пароха који су управљали овом црквом и од како је рукоположен у то место, много је окрепио и уредио порту и цаму цркву.

Осликани олтарски део храма: Фото: Фејсбук, Црквена Општина Каменица

Ова светиња није само црква већ и својеврсна историјска читанка јер је у њој мноштво спомен обележја која сведоче о страдању народа овог краја у борби за слободу, од Првог Светског рата па до последњих страдања у Босни и на Косову.

Остаће упамћено најмање пет свештеника од подизања храма. Старији народ овде још увек памти Рајка Недића који је 1943. стрељан заједно са својим сином у Петровској блокади. Затим Милојка Петровића који је дао велики допринос подижући парохијански дом поред ове светиње, након којег је на службу дошао Драго Љубичић, један од познатијих свештеника у овом делу Србије који је сазидао звонару, иза њега стигао је Драгољуб Шишовић да би данас у овој светињи служио свештеник Далибор Милошевић.

Велики број мештана подржао је свештеника Далибора Милошевића дајући учешће у осликавању цркве, а сви они који желе да се прикључе овој акцији могу се обратити лично оцу Далибору или средства уплатити на текући рачун Црквене Општине Каменица, који је отворен код Халк банке: 155-15714-10, сврха уплате, донација за осликавање храма.

Осликавање храма запоечто је 2021. године, а наставак је заказан за јануар 2023. Васкрс, који се наредне године обележава 16. априла одређен је за датум завршетка радова, након којих ће читав храм у Каменици бити фрескописан.

Свештеник Далибор, Фото: Фејсбук, Црквена Општина Каменица

Иначе, овај храм свој стоти рођендан дочекаће у новом сјају јер су у последњих 10 година под руководством свштеника Далибора Милошевића урађени велики радови на једној од најстаријих цркава у подмаљенским селима. Сређен је спољашњи изглед док је на унутрашњости храма остало само осликавање.

 


ГЗС/Телеграф




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC KAMENICA HRAM CRKVA CRKVA SVETOG ILIJE DALIBOR MILOSEVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.493.021 посета
Тренутно на сајту: 471 посетилац(a)