Тодоровић: Чачак културна престоница Србије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Тодоровић: Чачак културна престоница Србије
Trenutno na sajtu: 570       |       Podeli:
11.04.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - На само неколико метара у строгом центру града налази се чачанско “свето тројство”
Тодоровић: Чачак културна престоница Србије, фото: РИНА

када је у питању култура и историја.

“То су наше установе културе, УГ “Надежда Петровић”, Међуопштински историјски архив и Народни музеј а поред њих поносно стоји конак Јована Обреновића на коме се налази једини оригинални грб династије Обреновић на спољној фасади који је конзервиран. Оно што има посебну важност јесте монументални објекат некадашњег манастира Градац а сада цркве Св. Вазнесења која се такође сређује и уложено је преко 25 милиона динара”, казао је за Рину градоначелник Чачка Милун Тодоровић. 

Конак Јована Обреновића, фото: РИНА

Према његовим речима у току је инсталирање хороса и полијелеја а ускоро ће кренути и живописањње, а све то се ради у сарадњи са Епархијом жичком и уз благослов његовог преосвештенства владике Јустина.

Градоначелник истиче да се у непосредној близини ових објеката налазе и прелепе зграде  чачанске Гимназије, Економске школе, зграда Абрашевића која се после толико времена коначно комплетно реконструише и у којој ће ово културно  - уметничко друштво достојно обележити 115 година постојања.

Постављање хороса и полијелеја у цркви Св. Вазнесења у Чачку, фото: РИНА

Тодорoвић наглашава да оно на шта је град посебно поносан јесте зграда Старог Начелства у којој су смештени Међуопштински историјски архив и Народни музеј.

“Вредни културни делатници града Чачка су направили одличан пројекат а Министарство културе је то препознало и одредило 16 милиона динара кроз пројекат ’ Градови у фокусу ’. Град Чачак ће у овој фази уложити још толико а очекујемо новац и од још једног министарства, тада ћемо свих 54 милиона инвестирати у комплетну реконструкцију зграде Старог Начелства”, каже градоначелник.

Међуопштински историјски архив у Чачку, фото: РИНА

Први човек града Чачка наглашава, да је овај пројекат од изузетне важности, јер се добија нови изложбени простор у самом музеју, али и 1300 метара квадратних за депоновање свих артефаката који су веома битни за културу и историју града.

Депо у међуопштинском историјском архиву, фото: РИНА

Тодоровић је подсетио да је после паузе од 60 година Чачак добио и професионално градско позориште, које се након прве постављене представе квалификовало за учешће на престижном позоришном фестивалу “Јоаким Вујић”.

“Оно на шта смо посебно поносни јесте највеће јавно читалиште у Србији, наша градска библиотека ’Владислав Петковић Дис’ у коју је инвестирано око три милиона евра”.  

Градоначелник је нагласио да су од изтузетне важности за културни живот Чачка и манифестације које су одавно превазишле локални карактер.

“Изложба ’ Уметност и папир’ је планетарно позната манифестација, изузетно важна, затим ’Отворена књига Балкана’, ’Дисово пролеће’ које је у току и које се деценијама одржава у Чачку, ’Меморијал Надежде Петровић’и све друге манифестације које деценијама постоје а неке и цео век”, прецизирао је он.

Тодоровић је казао да је кућа Владислава Петковића Диса у Заблаћу уз помоћ владе РС стављена под заштиту а да је у плану њена рехабилитација у пуном капацитету.

“Нешто што је за Чачак посебно важно јесте и часопис ’Градац’ који излази пуне 44 године и у ком је изнето све оно што је битно за културу нашег града али и Србије и по томе смо препознатљиви”.

Градоначелник је најавио да ће се ктитору манастира Градац, кнезу Страцимиру, који се како је рекао, може сматрати оснивачем насеља које је касније прерасло у варош, а данас је град са свим атрибутима, биће подигнут споменик у центру града на градском тргу.

“Формиран је одбор за изградњу споменика, у завршној смо фази када је у питању одабир жирија. Након тога крећемо у јавни позив, а определили смо и награде за победнике, односно три првопласирана аутора,  а затим крећемо у реализацију, односно изградњу”, тврди он.

Нова зграда библиотеке "Владислав Петковић Дис", фото: РИНА

Он је најавио и постављање споменика Владиславу Петковићу Дису код зграде нове библиотеке која носи име по овом славном песнику.

“Због бројних пројеката из области културе Чачак је добио епитет културне престонице Србије за ову годину, али за мене он је то одувек био”, Закључио је градоначелник Тодоровић.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak todorovic kultura crkva istorija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.318.557 посета
Тренутно на сајту: 571 посетилац(a)