Разговори око минималца нису пропали - настављају се данас 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Разговори око минималца нису пропали - настављају се данас
Trenutno na sajtu: 436       |       Podeli:
09.09.2020 | 0 коментар(а)



Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио је данас да разговори око минималца нису пропали и да ће данас одржати састанак
Фото: ГЗС

са министром финансија Синишом Малим и представницима синдиката и послодаваца јер имају заједнички циљ - споразум.

Ђорђевић је, гостујући на ТВ Прва, оценио да синдиката имају разумевања за ситуацију у земљи и околности у којима је држава.

"Битно је да је наш крајњи циљ да 2025. године просечна плата буде 900, а просечна пензија 440 евра. Крајња наша жеља је да минималац покрије минималну потрошачку корпу. Ако плата буде 900 евра 2025. године минималац ће надмашити корпу", рекао је он.

Синдикат су тражили да минималац буде 37.000 динара, а послодавци да повећање буде три посто што је око 900 динара.

"У преговорима све се ставља на тас, тражи се реално решење. Првенствено је најбитније да људи не изгубе посао, да опстану радна места. Ово што смо улагали пет месеци нисмо радили да би сад то бацили", рекао је он, додао да ситуација у Србији зависи од светске економије, нашег извоза, и инвестиција.

Додао је да је најбитније да са синдикатима и послодавцима постоји стална комуникација.

"Не кријемо ништа, карте су на столу, разговарамо о ономе што можемо. Надамо се да ћемо се договорити", рекао је он и најавио да ће до 15. септембра бити још један састанак на тему минималца за 2021. годину.

За најаву да ове јесени око 160.000 радника у Србији, највише из микро малих и средњих предузећа, остати без посла, Ђорђевић је рекао да је таквих прича било и раније па кад се испоставило да нису тачне нико се није извинио него се то заборавило.

"Ми ММСП највише помажемо и највише желимо да опстану. Те фирме су окосница и подршка великим инвестицијама. Ако њих имамо онда имамо јаку економију, тога смо свесни. Да видимо за месец дана хоће ли се то десити", рекао је он.

Додао је да нема ни претпоставки да ће до оваквог губитка послова доћи.

Он је рекао да је према подацима ПИО, РФЗО и Националне службе за запошљавање август завршен на истом нивоу као прошле године.

"Према подацима Централног регистра пандемију смо завршили са 7.000 више запослених, а вероватно је неко и изгубио посао", рекао је он.

Ђођевић је позвао све који раде на црно да док раде пријаве свој статус јер кад изгубе посао држава не може да им помогне.

 

ГЗС / РТВ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


minimalac Zoran Djodjevic Sinisa Mali sindikat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.941.900 посета
Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)