Отрована риба у Ђетињи 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Отрована риба у Ђетињи
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
15.11.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Велика количина беле течности која се данас излила у корито Ђетиње у најстрожем центру Ужица, изазвала је помор

салмонидних врста риба на потезу дугом неколико стотина метара.

Катастрофа би по живи свет Ђетиње била много већа да прибрани грађани који су се у тим тренуцима затекли код реке нису загазили у воду и спонтано организовали акцију спасавања рибе.

Кроз канализациони испуст код хотела „Златибор“, испричали су за „Блиц“ очевици, у реку се излило нешто што је одмах створило белу мрљу по површини воде, а потом пронело несносан смрад. 

Наједном су из воде почеле су, као по команди, бежати патке које су се затекле на том потезу реке. Недуго затим приметио сам рибу која је, борећи се за живот, почела залазити уз саму обалу на супротној страни реке до које белило у тим тренуцима још није било стигло. Поједини примерци су кроз брзаке покушали да се спасу бегом узводно, али је само мали број успео да се пробије навише јер је налет течности која се излила био велики. Приметивши мртву рибу на реци су се скупиле вране. Језиво је изгледало - испричао је за „Блиц“ један Ужичанин који се затекао на лицу места. Полумртва риба извртала се низводно до Великог парка, где су се радници истоименог Јавног предузећа, активисти Црвеног крста, мештани и пролазници организовали у акцију онога што се спасити може. Међу њима је био и један полицајац. 

Неки су ушли у хладну реку, други су доносили кофе у које су убацивали живу рибу, трећи су брже–боље преживеле примерке у кантама носили у горњи део реке - кажу сведоци.

Пуне две канте рибе, која је приликом вађења из реке била жива, однете су испод бране на купалиште Плажа где су пуштене у воду. За неколико капиталних примерака било је касно, неке су успеле да се поврате и отпливају. Процена је да је данас у Ђетињи угинуло око сто плодно зрелих комада пастрмке и липљена, међу њима и више „килашица“. Претпоставка је да је број угинуле млађи драстично већи.

Можда би еколошке последице данашњег догађаја биле мање да је ниво реке био већи. Али, није због реконструкције две хидроцентрале – једне у насељу Турица, друге на Плажи. Радови на уградњи нових генератора условили су спуштање водостаја на биолошки минимум.

Ђетиња кроз Ужице, као ретка која река у центру града, је станиште великих јата пастрмке и липљена.

- Данас је вода однела велики труд који смо протеклих година уложили у Ђетињу и њен рибљи фонд. Оно чиме смо се дичили и на чему су нам други завидели – да у срцу града пецамо капиталне примерке поточне пастрмке и липљена – неки наш несавесни суграђанин је великим делом уништио. И ово није први пут да се услед загађења дешава помор рибе на Ђетињи, а колико знам тровачи наше реке никада нису отркивени - испричао је за „Блиц“ Иван Бакић из риболовачког удружења „Аласи са Ђетиње“.

Еколошкој инспекцији је пријављен овај случај и једно што су тамо могли да кажу јесте да се "загађујућа течност излила код хотела "Златибор". Никакве више детаља нису саопштили.

Данашњим догађајем Ужице је још једном платило цех неодоговорности овдашњих политичара који су претходних година пропустили прилику да изграде постројење за пречишћавање отпадних вода.

За овај пројекат држава је од Немачке развојне банке добила 15,2 милиона евра, али је због кашњења у реализацији новач повучен и преусмерен на другу страну.

ГЗС/ Блиц, В. Лојаница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


риба тровање ђетиња

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.386.697 посета
Тренутно на сајту: 414 посетилац(a)