Сличности Чајетине и Трнова 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сличности Чајетине и Трнова
Trenutno na sajtu: 407       |       Podeli:
21.10.2017 | 0 коментар(а)



Чајетина - Приликом посете представника општине Трново из Босне и Херцеговине, општини Чајетина, договорен је почетак сарадње између локалне самоуправе,

које су, како је констатовано, у много чему сличне, нарочито у делу привреде и туризма.

Са друге стране, обе општине имају готово идентичне проблеме са структурама републичких власти, па је договорено да се ова сарадња настави у културном, туристичком, привредном смислу, али и да једни од других искористе искуства, како би превазишли готово идентичан проблем.

Велике територије на падинама неколико позанатих планина, богате природним ресурсима, уздигнуте из пепела у последњих деценију и по, обе са великим буџетима и перспективом за још бољи развој, али и са малим бројем становника, и Чајетина и Трново имају готово идентичан проблем са републичким структурама власти.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић, поручио је гостима да су увек добродошли на Златибор и подестио их на нека давна времена, када су Златиборци трговали у Сарајеву, пише Златибор прес, а објављено је на сајту чајетинске општине.

„Гости из Босне су по боју долазака на трећем месту. Овде долази највише Београђана и Новосађана, па онда и гости из суседне Републике. а то је и нека навика из претходних времена, када се размењивало и трговало, јер су наши трговци махом продавали говеђу пршуту на сарајевској пијаци. Због познатих дешавања то је мало застало, али поново ће се то вратити и опет ће се успоставити те везе и ја не сумњам у то“, рекао је Стаматовић.

Кад су добронамерни и разумни људи, онда се све може, порука је обе стране. Иако први пут у званичној посети, већ је понуђена и сарадња.

„Већ сада могу да понудим сарадњу, јер имамо један пројекат где правимо 20 типских кућица на планини, које ће бити привременог карактера и где ћемо продавати своје производе, и то искључиво органску храну. Те објекте даћемо нашим младим људима који немају посао. Исто тако, наћи ћемо начин да се златиборски домаћи производу ту нађу, на Бјелашици, попут меса, сира, кајмака и вунених производа“, истакао је начелник општине Трново, Ибро Берило.

Обе општине, као велики туристички центри, заиста имају у чему да размене искуства. Градња смештајних капацитета, ски стаза, спортских и других пратећих садржаја, само су неке од великих инвестиција у којима се и Чајетина и Трново налазе. Међутим, и једна и друга општина имају велике проблеме са републичком влашћу, због како кажу, мешања надлежности, односно, и једни и други истичу да имају довољно пара и пројеката, али и превише „кочница“ са врха.

Интересенто је истаћи и то да је општина Трново седам година чекала на поништења уредбе о проглашењу ове територије за Национални парк и да су те године, по речима њиховог начелника, улудо потрошене.

Ипак, уредба је укинута и градња је почела онако како је то регулисано локалним плановима. Са друге стране, део територије општине Чајетина тек је проглашено Парком природе, па Стаматовић најављује велику борбу за оцену уставности ове Уредбе и нада се да ће успети да овај проблем реши.

Глас западне Србије/Златибор прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.454.736 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)