Ово ће да буде други пут како се народ под Јелицом у чачанском крају окупља око верига и котлића у којима се кува биљка изникла у Мексику још пре десет хиљада година.
„Пробали смо прошле јесени и видели да ово може постати традиција. Зато сада очекујемо још више такмичара, домаћица али и мушкараца вештих да укувају кукурузно брашно” - каже за РИНУ Рашко Јоксић из Јежевице.
Сабор почиње у 10 сати, такмичење у 12, проглашење победника је у 14, ручак за госте у 14.30 док спортска надметања крећу у 15.
Качамак је традиционално јело у Србији, Црној Гори, БиХ, Бугарској, Македонији и Турској, а зависно од поднебља допуњује се и зачињава сиром, прженом свињском машћу, сланином, чварцима, спржом, млеком, шећером, кајмаком...
Кукуруз је из Америке у Европу донет крајем 15. и почетком 16. века, а на Балкану се појаво у 17. столећу.
РИНА
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.