Малине заражене норовирусом враћене са границе 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Малине заражене норовирусом враћене са границе
Trenutno na sajtu: 378       |       Podeli:
07.12.2017 | 0 коментар(а)



Мађарска на граници зауставила и вратила пошиљку зараженог бобичастог воћа из Србије. Роба требало

да иде и до Немачке. Произвођачи сумњају на реекспорт.

Систем алармирања о безбедности хране обавестио је нашу земљу да је пошиљка малина из Србије, намењена Мађарској и Немачкој, заражена норовирусом. Роба је заустављена на граници са Мађарском, а упозорење српској страни стигло је прекјуче. Норовирус најчешће се преноси прљавим рукама и лошом хигијеном приликом брања и транспорта малина.

Како кажу у Министарству пољопривреде, службе контроле које прате обавештање РАСАФ, поступиле су по стандардној процедури. Надлежена пољопривредна иснпекција послата је на терен да прикупи податке о хладњачару, који је извезао малине. Обично је пракса да се роба врати извознику и да је он уништи уз присуство инспекције. Засада још не знају које су количине у питању.

“То је велики проблем за нашу земљу, јер овакви пропусти урушавају углед висококвалитетне српске малине - прича Дејан Радуловић, воћар из Чачка.

“Дешава се и да са тим вирусом увезу малину, па је реекспортују као нашу. Свашта се ради, само да се сроза и спусти цена нашој малини, која је најароматичнија и најквалитетнија. Код нас и не постоје неке службе детаљне контроле. То мора озбиљно да се прегледа, а не површно. Није ни први пут да се норовирус пронађе у српској малини. Лоше вести се далеко чују, па жиг вируса, због једног камиона, трпе сви”.

Према речима Радуловића, хладњачари морају да знају чиме су малине третиране и пре него што су ушле у хладњачу, мора да буду урађене анализе из било ког воћњака да је. То може да се деси само неозбиљним кућама које се баве овим пословима.

“Треба испитати што је уопште камион са зараженим малинама пошао пут Европе”, упозорава Радуловић.

“Полиција да испита да није неко потурио, јер имамо добар увоз малина из БиХ по 1,5 евра, а извозе по 1,75 евра. За следећу годину апелујемо на воћаре, којима није малина једино средство чиме хране породицу, да малињаке закосе и не беру ово воће, јер мора да се сачека са хиперпродукцијом која је настала последњих година. Сада сви раде малину, Србија, БиХ, Косово, и они који се никад нису овим послом бавили имају бар један малињак. Уз то, имамо увознички лоби, који додатно уништава домаће произвођаче. Предвиђања за следећу годину су суморна, јер ће цена малине бити од 80 до 100 динара”, каже Радуловић.

ГМО храна

Још крајем септембра на граници у Србији заустављена је роба, због аларма РАСАФ, јер је у храни за животиње, која садржи ГМО, пронађена ешерихија коли.

Како су нам рекли у Министарству пољопривреде, њих је РАСАФ о томе обавестио и пошиљка је заустављена на граници. Роба ће бити враћена извознику. У нашу земљу, свакако, ниједан производ који садржи ГМО не може да уђе, па је и то један од разлога што је пошиљка заустављена и враћена.

 

Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.837.839 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)