Данас почиње Васкршњи пост 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Данас почиње Васкршњи пост
Trenutno na sajtu: 300       |       Podeli:
02.03.2020 | 0 коментар(а)



За православне вернике данас почиње вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава

празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 19. априла.

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, којег православни верници славе увек у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

Прва недеља поста зове се Чиста, а последња је Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују – Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства.

Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, после крштења на реци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као победник из искушења која му је поставио Сотона.Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обележавање и прославу Васкрса.

Према календару Српске православне цркве (СПЦ), уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

ГЗС/ Вести онлајн




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


post vaskrs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.803.709 посета
Тренутно на сајту: 301 посетилац(a)