Мештани Брђана траже да се очисти корито реке Деспотовице 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Мештани Брђана траже да се очисти корито реке Деспотовице
Trenutno na sajtu: 749       |       Podeli:
18.03.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Мештани Брђана код Горњег Милановца, чија је домаћинства Деспотовица три пута

плавила, страхују и од најмање кише. Највећа опасност прети им од растиња у речном кориту.

"Не спавамо по целу ноћ. Од 1999. године вода нам је улазила три пута у куће. Нико, никада није очистио ово речно корито, пуно је дрвећа и шибља. Кад једно стабло падне, сва вода иде у наша имања", каже Тодосијевић Радослав из Брђана.

Чишћењем корита реке у дужини од неколико стотина метара, сачувало би се 16 најугроженијих домаћинстава.

"Ми би сами то очистили, али не дају нам. Кажу да не смемо ништа да дирамо у речном кориту, а нико ништа не предузима", прича за ГЗС Милорад Вићентијевић.

Да би заштитили куће и имања, мештани су се пре 18 година одрекли дела свог земљиста сами финансирали изградњу бедема поред Деспотовице, али им је река односила део по део утврде.

" Платили смо геометра да одреди где је корито реке. Да никог не би угрозили, нашим парама смо на нашој земљи направили бедем, ширине око пет метара.Тај нас је бедем штитио једно време, али га је река кад надодје однела и остао је само део у ширини од пола метра",

Мештани Брђана кажу да су се за помоћ обраћали свим надлежним републичким и локалним службама, али да решења још увек нема. Из Штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац, подсећају да је Деспотовица река првог реда и да није у надлежности локалне самоуправе.Начелник штаба Милорад Димитријевић, каже да су најкритичније тачке на Деспотовици од уласка у варошицу, ток кроз клисуру до Брдјана, у дужини од неколико километара.

"Деспотовица је у надлежности ЈП "Србијаводе", дакле у републичкој надлежности. Ми смо послали допис и тражимо да се то реши, да се одвоји новац и среди та деоница", рекао је Димитријевић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.087.919 посета
Тренутно на сајту: 750 посетилац(a)