Из рудника „Штаваљ 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Из рудника „Штаваљ
Trenutno na sajtu: 370       |       Podeli:
05.10.2021 | 0 коментар(а)



Сјеница - Посматрајући квалитет мрког угља, долази се до закључка да наш рудник „Штаваљ



надомак Сјенице, који послује у оквиру ЈП "Ресавица", производи најквалитетнији, "еколошки угаљ" на територији Србије, истиче у разговору за РИНУ Меско Турковић, директор рудника угља „Штаваљ".

Иначе, у оквиру ЈП за подземну експлоатацију угља „Ресавица" из Ресавице послује девет рудника. „Коп је на Пештеру, на 1.000 метара надморске висине, на сјеничком басену, где је до сада истражено и оверено 245 милиона тона мрког угља. У питању је највећи резервоар мрког угља мимо територије Косова и Метохије", напомиње Турковић. Он објашњава зашто је у питању "еколошки" и најисправнији угаљ те наводи да је далеко испред квалитета лигнита који се налази на Косову, у Колубари, Костолцу.

„Еколошки угаљ је због ниског постотка сумпора - 0,1 одсто и негде 8-11 одсто пепела. Када се узме у обзир чињеница да рудник у Пљевљима експлоатише угаљ са близу 30 одсто пепела и два одсто сумпора, може се са сигурношћу рећи да је код нас посреди еколошко гориво", каже Турковић.

Што се тиче запосленог кадра, тренутно је запослено 420 људи, што по њему није довољно те наводи да је присутан констатни недостатак радне снаге као и стално отворен конкурс за раднике.

Такође, одатле се, уопштено узев, греју градови Западне Србије, Чачак, Пожега, Прибој, Бајина Башта, Пријепоље, Ужице...
Упитан како је у том крају практично угаљ јефтинији од дрва, наводи да је цена дрва 55 евра по метру кубном, а тона угља 6.262 динара.

„Гледајући енергетску вредност, једна тона угља замењује три кубна метра дрва. Али, цену одређује Влада Србије и она није мењана осам година", објашњава.

Рудник "Штаваљ" добио је нови менаџмент, од којег се очекује да улије "нову крв" у пословање и да се крене путем даљег напретка.

„Тачно тако, имамо ново пословодство, надамо се да ће кренути једним освежењем. Има обећања да ће бити улагања и да ћемо уз проширене капацитете ићи даље још брже и квалитетније. У то не сумњамо", нагласио је саговорник РИНЕ.

Рудници из система "Ресавице" били су јако девастирани последњих десетак година, а нови менаџмент на челу са Сашом Спасићем убрзано ради на поправљању стандарда рудара као и свих других аспеката посла и услова рада.


ГЗС/РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.923.883 посета
Тренутно на сајту: 371 посетилац(a)