Бајић снима филм о спасавању америчких пилота са горског аеродрома у Прањанима 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Бајић снима филм о спасавању америчких пилота са горског аеродрома у Прањанима
Trenutno na sajtu: 288       |       Podeli:
21.04.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Играни филм о спасавању пилота у Другом светском рату у Прањанима код Горњег Милановца биће српско-америчка

копродукција, а редитељ Радош Бајић најављује да ће публика имати прилику да види филмски спектакл о највећој појединачној мисији спасавања америчких пилота.

Филм ће бити сниман 2020. и 2021, а премијера нас, према Бајићевим речима, очекује у јесен 2021. године. Операција "Халијард", највећа акција спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату, изведена је у Србији. Спасавање савезничких пилота извела је авијација САД у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. Четници су на тај начин спасли више од 500 савезничких пилота које су Немци оборили изнад Југославије. Највећи број пилота је евакуисан са импровизованог аеродрома у селу Прањани 1944. године.

Ваздушни мост

После седам година од снимања серије "Равна гора", Радош Бајић поново снима филм о догађајима који су обележили Други светски рат у Србији. Овога пута, реч је мисији "Ваздушни мост" коју су Американци назвали "Халијард".

Радоша смо срели у Прањанима док је са сценаристом Страхињом Маџаревићем обилазио пољану на коју су се спуштали амерички авиони како би евакуисали своје пилоте. Ту се данас налази Меморијални центар посвећен храбром српском народу који је чувао оборене пилоте. Бајић нам је објаснио да је озбиљан корак ка снимању филма направљен у јулу прошле године када је био гост у Вашингтону на свечаности поводом обележавања стогодишњице истицања српске заставе на Белој кући.

- Тада сам се видео са угледним људима из наше дијаспоре и званичницима Стејт департмента. Тада смо причали о снимању филма о операцији "Халијард". Сада већ имамо америчке копродуценте који ће радити заједно са српским. Али по структури, ово ће бити српски филм јер ће заступати српску причу и даће визуру историјских догађаја који су определили судбину српског народа након рата - каже Бајић за "Блиц".

Бајић каже да су се Техеранском конвенцијом 1943. године Рузвелт, Черчил и Стаљин већ договорили о подели територија након рата која је предвиђала да ће Југославија припасти тзв. Источном блоку. А то је значило да ће савезници одустати од подржавања равногорског покрета.Важна ствар је да је и у таквим околностима наступио хуманизам Драже Михајловића и равногорског покрета који су одлучили да изведу мисију спасавања америчких пилота. Биће историјских личности, али ће протагонисти бити имагинарне личности. Пилоти су били сакривени и живели су у српским породицама у селима. Ти домаћини су најбоље што су имали од хране давали њима, а њихове породице су јеле остатке и спавали у оборима са овцама и кравама како би пилоти били у њиховим гостинским собама - објаснио је Бајић.

Биће и серија

Према Бајићевим речима, идеја је и да се направи телевизијска серија. Он није хтео да прича о глумачким именима која би играла у филму, али је открио да ће већи број његових колега са којима је некада снимао бити у филму.

- Жао ми је што велики Небојша Глоговац више није са нама, јер би било логично да он настави да маестрално игра ђенерала Дражу Михаиловића - каже Бајић.

До краја године готов сценарио

Сценариста Страхиња Маџаревић каже да већ четири месеца ради на писању и каже да доста добро иде.До краја године ће сценарио бити готов. Засад нам иде добро. Имамо јасну идеју и одлично смо се уклопили. Радош је инсистирао да ради са неким млађим и тако сам ја дошао у први план - каже Страхиња.

ГЗС/ Блиц, Ненад Божовић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rados film

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.791.183 посета
Тренутно на сајту: 288 посетилац(a)