Председник Вучић у Првој теми: Неће бити признања Косова ни уласка у НАТО, имамо сјајне економске резултате 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Председник Вучић у Првој теми: Неће бити признања Косова ни уласка у НАТО, имамо сјајне економске резултате
Trenutno na sajtu: 436       |       Podeli:
19.12.2020 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић гостовао је синоћ на телевизији Прва, заједно са извршним

директором Фонда за отворено друштво Миланом Антонијевићем и професором Факултета политичких наука у пензији Ивом Висковићем.
Председник о ситуацији у БиХ и покушајима развлашћивања Републике Српске

Вучић је истакао одмах на почетку да до било какве ревизије Дејтонског споразума може доћи само потпуним консензусом сва три конститутивна народа, и да неће бити укидања Републике Српске.

Председник је потом говорио о ставовима по питању признања Косова и Метохије.Мислим да је боље питање да ли се залажете за признање или непризнавање независности Косова. Тада би овде у студиу одговор био да, да и не. До априла 2022. године, када ће бити избори, то се сигурно неће догодити - рекао је Вучић, као својеврсни одговор на ставове других гостију у емисији.

Он је након тога причао и о чланству у НАТО пакту, и рекао да је Србија неутрална земља, и да је најбоље да сама чува своју земљу, небо и реке, а потом је запитао Висковића и Антонијевића, који су потписници Игманске иницијативе, шта би тачно променили, тачније шта би од надлежности у БиХ пребацили на коју страну?

- Шта би ти дивни људи у БиХ, које ви подржавате, урадили? Реците ми само у једној реченици, или ни то нећете да нам кажете. Када ствари поставите црно на бело, никада нећете добити одговор од њих. Или ћете добити одговор као од Бисере Турковић, да је Додик Хитлер, а Република Српска не треба да постоји - истакао је Вучић.Председник је нагласио да је несхватљиво да Милорада Додика, представника Срба у БиХ, најстрадалнијег народа на Балкану, неко пореди са Хитлером.Он је упозорио на то да постоји тежња ка пребацивању надлежности ентитета на централну власт, што није у складу ни са уставом БиХ, ни са Дејтонским споразумом.

- Зато то питам и стране представнике. Шта је то што ћемо да мењамо? Ево да објасним зашто то питам. Ја сам донео да вам прочитам да видите надлежности ентитета. Надлежности БиХ су само царинска политика, монетарна политика, миграциона политика, и тако даље. Све остало је у надлежности ентитета. Одбрана, па и безбедност, су у надлежности сваког ентитета понаособ. А јесте ли ви чули за Војску Републике Српске. Нема је, за то су заслужни Педи Ешдаун и остали - рекао је Вучић, и нагласио да је за све нас најважније да очувамо мир.

- Ми поштујемо Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ. Али цела суштина јесте баш у томе да се развласти и Република Српска и Федерација БиХ. Али да подсетим на један детаљ. СДА је озбиљна политичка партија, највећа у Федерацији у сваком смислу. Они су на свом конгресу донели одређене одлуке, где се залажу за поделу БиХ на пет или више мултиетничких регија. Нема помена од Републике Српске. И ту видимо шта се све кува и шта се иза брда ваља.

Председник је истакао да то јасно показује да се тежи укидању Републике Српске, за шта је као пример навео и план СДА да у територију града Сарајева уведу и Пале и околину града која припада Републици Српској.Вучић је Антонијевићу рекао да политика Београда није деструктивна, и да је главно и једино питање територијални интегритет БиХ, али и очување Републике Српске. Заиста сам се трудио свих осам година, и дао све од себе, да не одговорим на десетине увреда и клевета о томе како сам снајпером убијао у Сарајеву, и ћутао сам и пружао руку увек зато што мислим да БиХ мора да буде најбољи партнер Србији, и да односи Срба и Бошњака морају да буду добри - рекао је Вучић.

Он је истакао да не мисли да је позиција Бошњака лагодна, и да су и они много страдали у последњим ратовима, као и да морамо да имамо пијетет према њиховим жртвама.

- Трудио сам се да градимо најбоље могуће односе. И прометом људи, услуга и капитала, као и великим инвестицијама, које никада нису биле ограничене само на РС, већ смо тежили да спајамо људе, и да Срби и Бошњаци живе заједно.

Он је потом ситуацију у региону, пре свега у Црној Гори, упоредио са Охридском декларацијом, где су Албанцима у Северној Македонији дата велика овлашћења, иако их процентуално има мање него Срба у Црној Гори.Ми никада нисмо тражили све, само да се поштују елементарна права нашег народа - нагласио је Вучић.

Фото: принтскрин

Напади на председника, и изостанак реакције на исте

Вучић је потом говорио о нападима на њега, и одговорио Милану Антонијевићу да управо њега стално називају издајником.

- За мене говоре да сам убио рођено дете, пошто за оне који не знају једно дете ми је остало мртво на рукама у породилишту, па ваљда мисле да сам га ја убио. Па говоре да ми је отац Фахри Муслиу, а не Анђелко. Нису господину Антонијевићу говорили да је издајник, већ мени, сваког дана - нагласио је Вучић, на шта су се Антонијевић и Висковић сложили да сви напади на било чију породицу заслужују најоштрије казне.

Председник је потом рекао да нико није реаговао на те нападе, као што је реаговано за Секу Сабљић, и нагласио да њему не треба заштита, али да неће да се за жртве представљају они који су нападани педесет пута мање.

- У понедељак, три најтиражнија хрватска листа су објавила три ауторска текста против мене. Јесте ли ви икада чули, да у једној земљи буду три ауторска текста против председника једне земље. Никада! То су скинули у уторак, а данас су га поновили. Нема ту личних увреда, то су њихова политичка сагледавања, и ја то прихватам. А шта би мислите зашто је то тако. Зато што Србија више није башибозук, већ иде напред силовито. Идуће године у ово време ми ћемо први пут престићи Хрватску по бруто друштвеном производу - рекао је Вучић.

Економски напредак: Српски БДП следеће године већи од хрватског

Вучић је затим истакао да су се ствари у Србији потпуно и неповратно промениле, и да је наша земља од најгоре економије у Европи постала најбоља по расту.

- И у борби са короном смо међу најбољима у Европи. Чини ми се да смо се навикли на то да стално губимо, па чак и у политици, што више није тачно. Тежићемо да будемо своји на своме, и да помогнемо свом народу, у складу са могућностима.Он је нагласио да је најбољи пример тога што је усред епидемије корона вируса у Србији отворена фабрика "Тојо тајерса", једне од највећих фабрика гума на свету.

- Фантастична инвестиција. Србија ће ову годину да заврши са 2.9 милијарди! Наравно да ћемо да сметамо многима, али ми морамо да истрпимо и претрпимо. Зато што су и нама добри односи и трговинска размена са свима важни.

Председник је потом одговорио професору Висковићу на питање зашто раније нисмо сустигли Хрватску, која је мања од нас.

Зато што економију не можете да промените за један дан, већ је то процес који дуго траје. Они су били увек далеко испред нас, и даље имају веће плате од нас. Али та разлика се рапидно смањује.

Спољнополитичка стратегија и преговори са великим силама

Фото: принтскрин

Професор Висковић је рекао да се доласком Бајдена на власт враћа екипа људи која се већ бавила Балканом, и да ће вероватно тражити да се решење донесе што пре. Он је истакао да се ипак морамо ставити у кожу преговарача који мора да разговара са светским силама.

Вучић је рекао да морамо да преговарамо, чак и када је тешко, и да разговор и консензус нема алтернативу.

- Себе лажемо ако мислимо да људи на Западу не мисле да је Косово независно. Али морамо да преговарамо, и да разговарамо чак и када је тешко.

Он је нагласио да не можемо да поставимо јасне спољнополитичке смернице из простог разлога што нам је део територије окупиран, и не можемо да направимо такав документ зато што по некима онда не би одговарао истини и био би нереалан.

Он је нагласио да је увек поштовао све стране са којима је разговарано, и као пример за то је навео чињеницу да је сваки пут када је долазио у РС то лично јављао Сарајеву.

- Сваки пут када сам ишао у Бањалуку, ја бих позвао Изетбеговића или Комшића, и јављао им да долазим у РС. То јавност не зна, али увек сам радио то. Шефик Џаферовић ме је једном назвао, и питао може ли да дође у посету Сулејману Угљанину. Суља је у то време лупао глупости о фашизму, пошто није добио фотељу у Влади, и причао је свашта о Србији. Шефик је на то ћутао, а ја нисам желео да реагујем на то. А да не причам каква је иконографија тамо била. Нисам због тога ни уплашен, нити ме је страх.

Вучић је рекао да њега не погађа то што каже Џаферовић, као што ни њих не треба да погађа то што један српски министар на маски има заставе РС и Србије.

- Није моје да браним Додика, дуго је он у политици и може сам да се брани. Али разлог потеза Џаферовића и Комшића није то што Додику смета застава БиХ, већ што је Лавров похвалио војну неутралност, док њих двојица тврде да БиХ иде у НАТО. Али то није став БиХ, већ само њихов став. Тако је и по питању независности КиМ, где директно руше територијалну целовитост Србије. А њима је крива маска са заставом, или то што Додик можда не воли заставу.

Вучић о односу са политичким противницима

Председник је по питању односа са политичким противницима рекао да нема проблем да седи са представницима опозиције, али да то мора да буде неко ко има више од 1 одсто подршке у народу. Потом је причао о неотварању поглавља са ЕУ, и рекао да је Србија испоштовала многе ствари које је Брисел поставио пре нас.

- Будимо реални, они нису отворили поглавља ни са Северном Македонијом, земљом која је чак променила име зато што су они то тражили. Долазили су из целог света тамо, обећавали им куле и градове, а сада ништа. А ми имамо још већи проблем, Косово, које нећемо да признамо иако нам Брисел то тражи - појаснио је Вучић.Професор Иво Висковић је потом говорио о слободи медија, и затражио да сви кабловски оператери имају исте канале, без обзира на опредељење власника или уредништва истих, на шта је Вучић рекао да је то и нуђено, а на те понуде је одговорено тражењем рекета.

- Нуђено им је, али нису то хтели због пара. И то је било по равноправним условима, само што Телеком није хтео да плати рекет од 20 милиона. Да се сетимо 2012. године, када није постојао ниједан канал ни телевизија где је опозиција могла да говори. Ниједан! Данас су сви недељници у кампањи против мене, од дневних листова је неких 60:40. Што се телевизија тиче, постоје неке које не зарађују паре, већ су ту само због политичке кампање против мене - рекао је Вучић, и подсетио да је додатно порастао утицај друштвених мрежа, које су потпуно слободне и без икаквих ограничења.

Он је рекао да глас на изборима доноси права политика и идеје, а не напади и измишљотине.

- Они увек мисле да је неко други крив, и да су им медији криви, а не они сами. Само да вам кажем, пошто се жале да их нападају. Мој негативни прес клипинг је највећи, ја то свако јутро добијам.

Епидемиолошка ситуација и вакцинација: Цепиво ће бити бесплатно за све

Вучић се захвалио саговорницима, и да му је драго што је чуо различите ставове, а затим је упутио посебну захвалност градитељима нове ковид болнице у Крушевцу, који и уочи Светог Николе вредно раде.

- И да се захвалим људима који уочи Светог Николе вредно раде на Крушевачкој болници, и који трпе нападе са свих страна. Извињавам се, отварање ће каснити један дан, надам се да ћемо у недељу успети да је отворимо. Ми ћемо већ за неки дан добити прве вакцине, и прво ћемо вакцинисати људе у старачким домовима. И вакцине ће бити бесплатне за све.

Он је истакао да врло брзо можемо да очекујемо масовну вакцинацију, и да не може да открије тачно када због тога што на светском тржишту и даље траје борба за вакцине, као што је то било са респираторима.

 Фото: принтскрин

Имаћемо их довољно, и неће Србија бити на репу било кога и било чега. Људи ће добијати добре вакцине, и надам се да ћемо што пре да победимо вирус, да изађемо из свега овога и да наставимо да се бавимо економијом и правим питањима.

На крају емисије Милан Антонијевић је честитао грађанима Дан људских права, који је прошао пре осам дана, на шта му је Вучић у шали рекао да је сутра Свети Никола, и да му је боље да честита тај велики празник.Држава је много урадила, и наставиће да ради. И никога нисмо обмањивали, и никога нисмо лагали. Проблем је овде што смо научени да будемо губитници, а време је да научимо да будемо победници - нагласио је још једном Вучић, и додао да је било грешака, али да те грешке нису биле намерне, као и да свако ко ради прави грешке.

- А они који су одузели аплауз лекарима, то нису урадили грешком, већ зато што су хтели да одузму аплауз људима који су се лавовски борили за наше здравље. И то су урадили само да би добили политичке поене.

Вучић је професору Висковићу појаснио зашто је долазило до несугласица између политичког и струковног дела Кризног штаба, и рекао је да је влада увек слушала лекаре.

- Ми смо увек слушали лекаре, а они су имали различите ставове. Ми бољих лекаре немамо. Ја поштујем и др Кона, и Несторовића, и Пелемиша и све. Али ми не можемо да забрањујемо људима шта смеју да причају. Ја не могу Несторовићу да кажем: "Ти не знаш Несторовићу, а ја знам". Он је велики стручњак, али и диван човек, који је много деце излечио. Ми смо урадили све што је до нас, набавили респираторе, набавили лекове, направили болнице, ево сада стижу и вакцине.

Вучић је на крају рекао да верује у Србију, у економску снагу наше земље која нас гура напред.

И честитам сутрашњи празник нашем народу свуда, а поготово на Косову и Метохији, знам да је тамо обичај да се чека слава. И ја ћу сутра рано бити у цркви са братом и старијим сином, Свети Никола је и моја слава. Још једном честитам свим Србима велики празник.

ГЗС/ Новости онлајн




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic prva gostovanje kosovo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.442.862 посета
Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)