Ревитализација ХЕ,,Зворник”: Монтажа А2 у завршној фази 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Ревитализација ХЕ,,Зворник”: Монтажа А2 у завршној фази
Trenutno na sajtu: 257       |       Podeli:
20.11.2017 | 0 коментар(а)



Радови на монтажи агрегата А2 у хидроелектрани “Зворник” у завршној су фази. Успешно је урађен “run-out” тест агрегата,

односно провера саосности турбине и генератора након повезивања турбинског и генераторског вратила. Према речима Гојка Бајића, менаџера на пројекту рехабилитације ХЕ “Зворник”, то може да буде критичан моменат у току монтаже и може да проузрокује додатне радове и кашњења од два до три месеца у монтажи.

Почетком новембра треба да започну испитивања пре пуштања у рад (pre-commissioning tests) – такозвано предиспитавање “на суво”, односно без воде, а крајем новембра и испитавања при пуштању у рад агрегата (commissioning tests) – главно испитивање са водом, при којем је агрегат на мрежи. У оквиру овог испитивања обавиће се и коплетно вибрационо испитивање агрегата. Након ових испитивања агрегат А2 започеће пробни рад у трајању од месец дана. Према динамичком плану радова, завршетак пробног рада и преузимања агрегата А2 очекује се средином јануара 2018. године.

У току су и фабричка испитавања главне електромашинске опреме у фабрикама испоручиоца и испорука опреме на градилиште за агрегат А3. Радови на агрегату А3 почеће након успешно завршеног пробног рада агрегата А2. Реализована средства на пројекту ревитализација ХЕ “Зворник” до сада износи 50 одсто уговорене вредности, која износи 63 милиона евра.

Важно је истаћжи и учешће домаћих фирми на пројекту рехабилитације ХЕ “Зворник”. Главни извођач ”Voith Hydro” ангажовао је на пословима демонтаже постојеће опреме, монтаже нове опреме, извођењу грађевинских радова, као и за испоруку и уградњу система за расхладну воду и система за управљање електраном велики број фирми из наше земље. То су ,,Елнос БЛ”, ,,Електроремонт”, ,,Гоша монтажа”, ,,Институт Михајло Пупин”, ,,Дијамант Београд”, ,,Јадран Београд” и други.

Ревитализовани агрегат А1 у погону је од 23. децембра прошле године и до сада је произвео 83.544 Mwh електричне енергије за 3.689 радних сати. На агрегату А1 успешно су завшрена сва гаранцијска испитивања (мерење вибрација и пулсација, комплетна гаранцијска испитивања генератора, испитивања теренског степена корисности турбине уз мерење протока сполутном методоом и индескна испитивања турбине) и сви технички параметри се налазе у оквиру уговорених, информисали су нас из ХЕ ,,Зворник”.

Извор: Енергија, Ј. Петковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.790.434 посета
Тренутно на сајту: 258 посетилац(a)