Поражавајуће: Контролишу папире, али не и зелениш 



 


Поражавајуће: Контролишу папире, али не и зелениш
14.07.2015. 11:09 | 0 коментар(а)



Контрола воћа и поврћа у Србији на поражавајућем је нивоу. Не постоји агенција за безбедност хране, нити савет који би проценио ризик при увозу.

Тек неколико људи одлучује о томе шта је потенцијална опасност за грађане, али никад нисмо добили имена оних који се конкретно баве проценом и анализом ризика када је храна у питању.

Овако, за "Новости", описује контролу хране Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. Под оправдањем да нема довољно новца за мониторинг, тврди Паповић, надлежне инспекцијске службе не контролишу све што уђе у земљу, већ прелиставају само папире и насумично бирају шта ће да узоркују.

- Испада да се контролишу само папири - прича Паповић. - Све се, нажалост, стихијски ради. Из ресорног министарства константно долазе исте реченице, не би ли умирили народ. Али то што је наша куповна моћ ниска, не значи да можемо да пазаримо све и свашта и да нас науштрб тога трују. У принципу, наше надлежне службе реагују тек када се објави афера о тровању људи.

А зелениш у Србију стиже са свих меридијана. Србија увози кинески бели лук, казахстански пасуљ, македонски, грчки и албански парадајз. Многи контингенти воћа и поврћа домогну се наше земље без иједног провереног узорка. Исправност је препуштена савести, искуству и знању самог инспектора, који одлучује шта ће послати на анализу. Његов посао најчешће се завршава прегледом папира.

Ипак, у Министарству пољопривреде уверавају потрошаче да могу да буду мирни, јер ове намирнице фитосанитарни инспектори контролишу на граници, али и кад стигну до тезге или рафа. Воће и поврће на границама контролише Фитосанитарна инспекција по плану мониторинга који се доноси на годишњем нивоу, што значи да на детаљне провере у лабораторије не иде зелениш из сваке испоруке.

- Према плану мониторинга за ову годину, предвиђено је узимање 1.800 узорака свежег, смрзнутог, сушеног и примарно обрађеног воћа и поврћа - објашњавају у Министарству пољопривреде. - Сама контрола воћа и поврћа пореклом из иностранства обухвата преглед документације, физички преглед и идентификацију пошиљке, узимање службеног узорка и издавање решења о дозволи или о забрани увоза.

У Министарству тврде да се воће и поврће редовно испитује, јер је храна која носи ризик од повећаног присуства контаминената, односно да се контролише свака пошиљка за коју је поднет захтев за увоз. Службени узорак се узима ради испитивања квалитета, испитивања присуства тешких метала, пестицида и испитивање радиоактивности.

- Увозимо воће и поврће из Европске уније и ЦЕФТА држава - каже Ненад Будимовић, секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије. - Раније је контролисана свака пошиљка, а сада је принцип признавања сертификата и документације која прати робу.

Узорак све говори

Оваква контрола при увозу воћа и поврћа је копирана верзија европског законодавства. Професор Миладин Шеварлић, саветник Економског института каже да је такав систем у Европској унији уведен због слободног протока робе међу чланицама, а сва одговорност за исправност и квалитет пада на произвођача.

- У Србији инспектори би требало да узимају узорке сваког контингента воћа и поврћа, као и да те узорке чувају каже проф. Шеварлић. - Шта ако се деси нека катастрофа, кад нема тих података, не може ништа да се зна. Ни ко је произвођач, нити одакле је сумњив производ.

Дуго стоји и суши се

И сами увозници потврђују да се не контролише свака испорука. Њихов главни проблем је што те анализе дуго трају, па до потрошача тешко стиже свеже воће и поврће. - Ми никада не знамо узорци ког воћа или поврћа ће ићи у лабораторију - кажу у једној компанији која, између осталог, увози ове намирнице. - Када стигне роба, чека се најпре тржишни инспектор. Он проверава документацију, да ли се слажу декларације и слично. Онда чекамо фитосанитарног инспектора који бира шта ће узети од узорака. Нико не воли да увози кромпир. Он скоро обавезно иде на контролу, а резултати се некда чекају неколико, а некад и седам дана. Дотле роба стоји.

Извор: Новости 







Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 













 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 98.041.818 посета
Тренутно на сајту: 132 посетилац(a)