Први крст у Србији осветљен плавом бојом 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Први крст у Србији осветљен плавом бојом
Trenutno na sajtu: 564       |       Podeli:
25.04.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - Протекле јесени је на Балтића стени надомак храма Свете Петке у селу Мочиоци постављен часни крст.

У понедељак је заједничком акцијом мештана крст осветљен, а паралелно теку и радови на уређењу пропланка иза стене, обележавање пешачких стаза и постављању мобилијара где ће љубитељи природе и чистог ваздуха моћи да предахну и одморе се. У подножју крста на мермерној плочи уклесана су имена 18 породица овог села које су себи и својим сународницима даровале симбол хришћанства.

Часни крст у непосредној близини школе „Мићо Матовић“, посетили су ученици али и велики број мештана Мочиоца.

Организатор и извођач радова био је Мирко Кувекаловић из Београда, пореклом из овог места, који је око себе окупио истомишљенике и заједно са њима реализовао заједничку замисао.

,,Пролазећи кроз Овчарско кабларску клисуру и гледајући све оне крстове тамо, дошли смо на идеју да један сличан поставимо на стени изнад центра Мочиоца. Крст који смо на њу поставили јесенас оплеменио је ту стену која је некако била предодређена за овакав подухват2, рекао је Мирко Калушевић за Инфо ЛИГУ.

Крст је осветљен лед расветом плаве боје, што је јединствен случај у Србији.

,,Плава боја је боја Византије. Мени се та идеја јако допала и одлучили смо да крст баш због плаве боје буде јединствена атракција, јер колико знам овај наш на Балтића стени је јединствен у земљи", казао је Калушевић.

Мирко је идеју осмислио и реализовао уз помоћ и подршку директора школе у Мочиоцима који је уједно и председник црквеног одбора, бившег пароха Далибора Милошевића и вликог броја тамошњих становника. Новоизграђеном храму Свете Петке, кога ускоро очекује окровљење, овај хумани човек поклонио је црквено звоно, прво у селу после равних 325 година.

Инфо Лига




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.105.852 посета
Тренутно на сајту: 564 посетилац(a)