Гробље Коцељ добија капелу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Гробље Коцељ добија капелу
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
15.10.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Ново градско гробље Коцељ, на истоименом брду, изнад Браношевца и стадиона, уз асфалтни пут за Тодоровиће, Тикву, Вучију и Kаменицу,

ускоро ће добити - капелу. Биће ово прва градска капела, објекат који деценијама недостаје граду.За изградњу су се дуго потрзале иницијативе, водиле расправе, доносили закључци, падале оптужбе да су села боље организована јер се покојници у граду на вечни починак испраћају из кућа или стамбених зграда...

„Радови су почели крајем октобра прошле године и укровљена је капела са четири просторије, главном за последњи опроштај од покојника и три пратеће одаје, доведени су прикључци воде и струје. Уложено је око 1,5 милион динара“, каже Слободан Матовић, председник Одбора за изградњу.

Радови су почели уз подршку претходне владајуће гарнитуре локалне управе, те Црквене општине Нова Варош и залагање свештеника Радмила Јањића, а капелу је пројекктовао инжењер Дејан Грбић.

„Спроведен је поступак јавне набавке за инсталације и биће плаћени трошкови и радови“, најављује Дејан Грбић, руководилац општинског Одељења за инвестиције.

У Одбору за изградњу капеле не усуђује се да прогнозирају рок завршетка радова, у првом реду због динамике обезбеђењеа средстава. У међувремену ће, кажу, настојати да се уреди околина, те паркинг простор поред пута и спречи лагеровање отпадног материјала нa заравни поред капеле.

Последњих месеци, како су радови одмицали, чули су се и коментари и замерке да је капела удаљена (дислоцирана) од садашњих парцела за сахрањивање, чују се и мишљења да је била боља локација на брегу где ће се ширити гробље, на земљишту изузетом из поседа Шумског газдинства. Помиње се и те да јој није било место поред разводне станице за водовод, чији је резервоар на оближњем брегу, а има и примедби што се у градњи крова одступило од пројекта. Неки кажу да је изостао тимски рад, те координација и усаглашавање надлежних. За све је то, очигледно - касно?!

Комуналци заводе ред гробницама под конац

Сахрањивање на Коцељу почело је пре скоро четири деценије, а поготову откад на старом православном гробљу Зебиновац нема места.Приватници су продавали парцеле, било је и заузимања већих површина државног земљишта, без градње прилаза и стаза, а локалне власти нису водиле рачуна. Једино је Слободан Матовић, из оближњег насеља, волонтерски бринуо да појединци не „дивљају“, а посебно се старао о уређењу 25 гробова избеглица, којих је овде сахрањују од 1993. године.

Овде су избеглице сахрањиване од 1993. године

Немар према почивалиштима најближих на Коцељу видљив је на више места: „заборавља“ се грађевински материјал крај гробница и скупих споменика, само који метар даље од њих остављају се флаше, пластика, остаци венаца, цвећа и грања, иако је контејнер у близини, на асфалтном путу...

„Вечна кућа “ - 63.000 динара

Користећи искуства ужичког предузећа „Биоктош“ у уређењу и одржавању гробља, Комунално предузеће „3. септембар“ је пре две године, на земљишту које је Општина купила од фамилије Ђенадић, започело изградњу приступних путева и гробница „под конац“, а Општинско веће је усвојило ценовник погребних услуга.

„Дводелна гробница са стазом кошта 63.000 динара, без пореза. Потомци покојника су купили само десетак гробних места и појединци кажу да, и поред плаћања на рате, радије своје најближе сахрањују у селима. Тренутно су у току радови на четири гробнице“, истиче Сузана Шуљагић, директор „3. септембра“.

Златар инфо/Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.879.681 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)