Усвојена резолуција о образовању, Приштина напустила скуп! Парезановић: Србија предњачи у реформи образовног система 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Усвојена резолуција о образовању, Приштина напустила скуп! Парезановић: Србија предњачи у реформи образовног система
Trenutno na sajtu: 445       |       Podeli:
25.02.2018 | 0 коментар(а)



Генерални одбор за социјални развој, образовање, истраживање и науку Парламентарне

скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи усвојио је у Подгорици резолуцију у којој се налазе препоруке и циљеви реформи образовног система земаља региона.

У резолуцији се између осталог  истиче обавеза свих учесника да на што нижи ниво смање број лица који рано напуштају систем образовања и прилагоде га нивоу ЕУ.  Домаћин седнице била је скупштина Црне Горе, а скупу се обратио  министар образовања  Дамир Шеховић.

Србију је на овом одбору представљао чачански посланик Марко Парезановић, који је у свом излагању представио сет образовних закона које је скупштина Србије донела крајем прошле године.

"Србија предњачи у реформи образовног система у односу на земље региона. Посебно је приметно у броју високообразованих лица међу запосленима где Србија убедљиво предњачи у односу на регион, као и по броју лица која рано напуштају систем образовања где је Србија на дну листе. Из ових поређења изузете су земље ЕУ. Као један од највећих проблема у региону колеге су истакле нефункционалност знања и доминацију друштвених наука над природним, што је у економском смислу негативно. Ми смо једина земља која има закон о дуалном образовању, али сада видимо да и остале земље региона крећу тим путем. Низ промена које смо јесенас направили иду у правцу јаче сарадње високообразовних установа и привреде. Ту мислим и на оснивање савета послодаваца при високошколским установама, могућност оснивања старт ап компанија од стране наставника и студената, увођење експерата из привреде у наставни процес. Информатика као обавезан предмет и деца која у најранијем узрасту уче програмирање такође су добар пример праксе. Далеко лошија ситуација је у Албанији, на Косову, али и у БиХ због нестабилне политичке ситуације,“  казао је Парезановић

Седницу је напустио представник Приштине, незадовољан јер се у тексту резолуције Косово не третира као држава.

"Ниједна чланица ПСЈИЕ није подржала захтеве Приштине, а подсетићу да је на прошлогодишњем самиту у Дубровнику уз присуство председника држава договорено да Београд буде седиште транспортне заједнице, што је недавно потврђено у Бриселу, али је важно што је Србија и том приликом добила подршку из целог региона. Приштина не може имати елементе државности, то су договори на које су сами пристали и тим пре ми није јасно њихово понашање, " рекао је Парезановић.

Процес сарадње у југоисточној Европи постоји од 1996. године, а Србија учествује од 2000. године. Тренутно процесом преседава Словенија у којој ће се одржати пленарна седница у aприлу на којој ће поред посланика учествовати и председници парламената 12 земаља  југоисточне Европе.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.508.482 посета
Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)