Обележена 81. годишњица од ослобођења Ужица 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Обележена 81. годишњица од ослобођења Ужица
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
26.09.2022 | 1 коментар(а)



Ужице - Полагањем венаца на Партизанском гробљу на Доварју и свечаном церемонијом на платоу Народног музеја

Ужице обележена су два значајна јубилеја, 81.годишњица Устанка народа Србије и 81-годишњица стварања Ужичке републике после првог ослобођења Ужица 1941. године.

Фото: сајт града Ужице

У име града Ужица обележавању два значајна датума присуствовали су чланови Градског већа Слободан Шиљковић и Срђан Недељковић. Они су положили венац Партизанском гробљу на Доварју, где се налазе посмртни остаци 230 бораца из ужичког краја, од којих је именом и презименом познато 176 особа.

Како је овом приликом истакао Слободан Шиљковић, чла Градског већа 24.септембар 1941. године је датум велике победе и пробуђене наде да борба за одбрану огњишта и слободу увек има смисла, ма како високе цехове испостављала.

“Тог дана наш град је био оаза слободе, једина слободна територија у ратом окупираној Европи. Био је то ветар у леђа свим прогресивним снагама широм света да се мора наставити са отпором фашизму и борбом за ослобођење, до слома нацистичке Немачке. 67 дана Ужичке републике је био период у коме је наш град одолевао нападима далеко надмоћнијег непријатеља, све до велике битке на Кадињачи. Окупили смо се данас да одамо пошту људима који су страдали у борбама за ослобођење Ужица 1941.године , и свима онима који су дали своје животе у свим биткама до коначног ослобођења наше земље. Најмање што им дугујемо је да памтимо њихове жртве и приче о њиховом страдању преносимо на нова поколења”.

Поред делегације града Ужица и Градске општине Севојно венце су положиле и делегације СУБНОР-а Србије, Војске Србије , Министарства унутрашњих послова, удружења и савеза ратника и потомака ратника, предузећа, установа, политичких партија.

 

 

ГЗС/Сајт града Ужице

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


oslobodjenje uzica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Србин

    Немци су се повукли пред четницима Косте Пећанца,Божидара Ћосића Јаворца,После долазе комунистичке банде ,четници одлазе у Бајину Башту бабанде партитана праве покољ у Ужицу.Ратни злочинац Видан Мићић побио је преко 8оо виђенијих Ужичана.Психопата убијао је чекићем у црвеним рукавицама.уосталом он се јавно тиме дичио једне године на ТВ Ново Сад-Будите објективни.,дебела мрцина се давно кува у сумпоровитом језеру.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.129.248 посета
    Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)