Градња нуклеарног центра у Србији до краја ове године 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Градња нуклеарног центра у Србији до краја ове године
Trenutno na sajtu: 757       |       Podeli:
24.01.2022 | 0 коментар(а)



Најављена је градња српског нуклеарног центра у сарадњи са Русијом. Реч је центру са најсавременијом технологијом.

Шта ће то конкретно значити за Србију? Да ли треба да страхујемо од нуклеарног центра?

"Овај центар користиће се, пре свега, за медицину и индустрију. Број онколошких болести је повећан енормно, жеља је да Србија ухвати корак са земљама у развоју. Центар ће се користити за дијагностику и производњу фармацеутика, за производњу полупроводника којих данас нема на светском тржишту - пре свег силицијума, али и за дијагностику великих мотора - авионских, железничких...", казао је за Телевизију Прва министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Навео је да Русија има осам таквих центара, а у Европи их има 14.

"Али сви они су стари, преко 40-50 гоидна, а ово ће бити најсавременији центар. Он је на нивоу школског реактора, он је истраживачки, а не енергетски реактор, то има сваки озбиљнији универзитет у свету", нагласио је министар.

На питање да ли све то значи извесну припрему терена за потенцијалну изградњу нуклеарне електране у Србији, о чему се протеклих недеља све чешће говори, Поповић истиче да су то потпуно неповезане ствари.

"Ја мислим да Србија треба да има нуклеарну електрану, јер је то начин доласка до најчистије и најјефтиније енергије. Али то не би могло да се деси пре 15-20 година, када би се постигао консензус", казао је.

Градња поменутог центра трајаће, према његовим речима, четири до пет година, а требало би да почне до краја ове године.

"Сада смо у фази стварања заједничке компаније, а ради се студија изводљивости која ће показати тачне бројеве колико ће све то коштати", закључио је Поповић.

 

 

 

ГЗС / Б92




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.087.413 посета
Тренутно на сајту: 757 посетилац(a)