Обележена 75. годишњица Пријепољске битке 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni             

 
Обележена 75. годишњица Пријепољске битке
Trenutno na sajtu: 695       |       Podeli:
04.12.2018 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Комеморацијоми полагањем венаца на спомен-комплексу „4. децембар“ у Шарампову обележена је 75. годишњица Пријепољске битке
Фото: РИНА

једне од најтрагичнијих битака у Другом светском рату у којој је погинуло око 500 бораца.

Пријепољска битка отворила је Шесту непријатељску офанзиву, у немачкој историографији познату као операцију Кугелблиц (лоптаста муња), која је по употребљеним снагама била највећа антипартизанска акција. Тог 4. децембра 1943. године, пружајући отпор надирућим непријатељским снагама, на улицама града, по околним брдима и самом попришту битке, изгинуло је близу 500 бораца. Сенима погинулих партизана Прве Шумадијске бригаде, Друге и Треће пролетерске, Друге далматинске бригаде, Четврте и Десете крајишке бригаде, Милешевског, Пријепољског и Пљеваљског одреда, Команде места и Посадне чете, и овог 4. децембра дошли су да се поклоне преживели борци, њихови потомци, представници борачких организација и градова Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и бројни житељи Пријепоља.

Члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије Милан Лучић, истакао је да је дужност свих нас да подсећамо и преносимо сећање на те јуначке и патриотске дане и на храброст и одлучност коју су исказали борци НОР-а у бици са фашистичким окупатором.

„Ми се клањамо сенима оних који су пре 75 година стали на грудобран нацистичкој немачкој војсци потпомогнутој домаћим издајницима, четницима и фашистичком усташком и муслиманском милицијом која је надирала из правца Пљеваља. Због свега тога ове воде Лима и зидине болнице, овај усек између Соколице и Градине повезује Неретву и Сутјеску, Кадињачу, Фочу и Ужичку републику”, навео је између осталог Лучић.

Цвеће на спомен болницу положили су председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић и председница Скупштине општине Стана Марковић. У свом обраћању Зиндовић је истакао да је мало датума као што је 4. децембар који су уткани у војну историју и меморију овдашњег народа.

Венце на спомен комплекс положили председник општине Драгољуб Зиндовић и председница Скупштине Стана Марковић, фото: РИНА

„Поруке и поуке пријепољске епопеје уклесане у бронзи и камену и сећањима преживелих ратника треба да буду пример младим генерацијама. Највреднија порука као траг и посвета палим у пријепољској битци остала је забележена фотоапаратом. На фотографији из 1945 године налази се запис са рушевина старе болнице, на развалинама тек прохујалог рата, на зиду једне болничке собе у кречу и малтеру било је исписано “Ваши идеал, братство, једнакост и слобода су остварени”, казао је први човек општине Драгољуб Зиндовић.

Трајну успомену на пријепољску епопеју од заборава чува спомен комплекс 4. децембар а имена погинулих уклесана су у бронзаној спомен књизи која се налази на каменом постољу у Дому културе.

ГЗС/ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.392.446 посета
Тренутно на сајту: 695 посетилац(a)