Грнчарија из Злакусе стигла до Индије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Грнчарија из Злакусе стигла до Индије
Trenutno na sajtu: 334       |       Podeli:
30.08.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - Сви сте пробали купус из земљаног лонца или телетину испод сача, али после доброг ручка остаје загонетка у чему и како се,
Грнчарија из Злакусе, фото: РИНА

на којој температури се мора пећи и од чега се прави тај празнични обед? Како начинити добар специјалитет који ће задовољити укус гурмана? То није тајна у пожешком селу Злакуси, на путу од Београда ка Златибору или Мокрој Гори.

Традиција израде грнчарије од глине у породици Тешић преноси у наследноство од памтивека, а чак и најстарији мајстор злакуске радионице у овој породици није одустао од свог заната. Свакодневно направи на десетине лонаца, шерпи, сачева и других мајсторија од глине. Храна припремљена у оваквим посудама има посебан укус и мирис, а сваки Драганов лонац напраљен је глином из села Врањани, и каменом калцитом из Рупељева.

Драган Тешић мајстор свог заната у осамдесетој деценији живота

„Сам тај калцит је минерал, он даје храни сасвим другачији укус и мирис, у односу на обичне посуде. Зато је ово посуђе познато јер је прављено од чистих природних материјала, и нема ничега вештачког“ каже Драган Тешић за агеницију РИНА, уметник у овом послу.

Поред допремања глине из околних места и млевења калцита, потребно је знати како сјединити ова два материјала да би се направила добра смеша за посуду.

„Глина коју ископамо у дубинама земље је прашкаста и након један или два дана сједињујемо је са млевеним калцитом у односу педесет одсто. Меша се пет - шест пута све док се не добије компактна маса са којом можемо почети прављење. У зависности од посуде, направи се одговорајућа величине плоче коју касније можемо зидати. Када се то заврши остаје да се посуда заглади и ставе ручке. У зависноти од времена, изнесемо посуде напоље на сушење које траје два или три дана“ казао је старина Тешић.

Од глине и калцита се прави грнчарија

А да Тешићи не праве грнчарију узалуд, доказује и његова снајка Јелица, која ове производе, уз приступачну цену, продаје не само домаћим већ и страним купцима.

„Лонци вреде од од 1.200 динара, али има посуда чија је цена више од од 20.000 хиљада динара. То су лонци запремине преко четрдесет литара. Оптимална цена лонца за четворочлану породицу је око 1.500 динара“ прича Јелица за агенцију РИНА.

Снаја Јелица Тешић задужена је за продају грнчарије

Злакуске посуде од глине познате не само у Србији већ широм света, најпре нашим људима који бораве по Аустрији, Немачкој и Француској, већ и онима који живе на другим континентима .

„Изненадила сам се када нас је посетила група од осамнаест Индијаца, који су кренули пут Златибора, и када су видели шта све има у излогу свратили и доста тога купили, не питајући за цену“ додаје Јелица Тешић.

Познато је да нема манифестације у западној Србији без свадбарског купуса из земљаног лонца, а баш из таквог од 560 литара оборен је рекорд, када се из њега нахранило чак 1. 200 посетилаца на првом Сабору виолиниста Србије у Прањанима.

РИНА

Видео материјал можете преузети са агенције РИНА.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.371.078 посета
Тренутно на сајту: 334 посетилац(a)