Министар финансија и гувернерка на отварању Копаоник бизнис форума: Има залиха и за јачу кризу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Министар финансија и гувернерка на отварању Копаоник бизнис форума: Има залиха и за јачу кризу
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
08.03.2022 | 0 коментар(а)



Робне резерве наше земље су пуне, обезбеђене су залихе свега што је потребно.

Имамо јаке и стабилне финансије и можемо да набавимо све што је неопходно и уколико дође до још горе кризе.

Ово је у понедељак на отварању Копаоник бизнис форума поручио министар финансија Синиша Мали, истичући да терет преузима држава и да ће то наставити да чини.

Он је подсетио на мере Владе усмерене на заштиту грађана и приреде. Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић истакла је да та инситуција без оклевања штити интересе грађана, привреде и банкарског сектора, што је показала и брзим реаговањем у случају Збербанке.

„Замрзли смо цене горива, намирница, нема повећања цене струје - истакао је Мали. - Курс је и даље стабилан и држава не дозвољава да се прелије на привреду. Ову кризу нисмо изабрали ми, увезли смо је споља. После пандемије, кренула је енергетска криза, последично је уследила инфлација, а онда и конфликт у Украјини”.

Он је подсетио да су три пакета државне помоћи грађанима и привреди износила уккупно 8,8 милијарди евра, што је 18,2 одсто БДП. Србија у последње две године, у време највеће економске кризе, како наводи, напредује.

„Кумулативно у 2020. и 2021. наша земља имала је највећи раст БДП-а у Европи”, нагласио је Мали и додао „Сачували смо радна места и производне капацитете, није било масовног отпуштања радника, повећали смо плате и пензије. Нисмо одустали од улагања 14 милијарди у капиталне пројекте које предвиђа програм Србија 2025”.

Он је нагласио да је фокус на пронаталитетној политици и да је показана брига за младе људе. Говорећи о глобалној ситуацији, рекао је да нико не зна шта ће се све дешавати и указао на рекордне цене које достижу енергенти. Гас је у понедељак на светским берзама прешао 3.600 долара за 1.000 кубика, а угаљ је 75 одсто скупљи. Он истиче да држава има чиме да реагује и да ће преузети терет сваке будуће кризе.

„Србија је у 2021. имала раст БДП од 7,4 одсто, док је у последњих десет година остварила раст бруто домаћег производа по глави становника од 65 одсто”, казао је Мали.

Успели смо да одржимо стабилност. У овом тренутку, уз издвајања помоћи од 8,8 милијарди, нама је сада јавни дуг 51,4 одсто БДП-а.

Он је истакао да се наставља улагање у инфраструктуру. У четвртак ће, како наводи, на Влади бити одлука за потписивање уговора за градњу новог моста у Новом Саду, а градиће се и обилазнице у Ваљеву и Свилајнцу. Он је најавио да се ускоро завршава и фабрика вакцина.

Народна банка Србије, како наводи гувернерка Табаковић, у случају Збербанке прва је реаговала у региону.

„Одговорно и спремно смо реаговали да сачувамо поверење у банкарски сектор, фанансијску стабилност и да заштитимо интересе грађана, привреде и власника”, истакла је Табаковићева.

У најкраћем року смо спровели све активности и Збербанка је постала део јаке домаће АИК банке. Тако је квалитетна банка са 1,5 милијарди евра билансне активе, 180.000 клијената и четири одсто тржишног учешћа наставила успешно да послује у Србији.

Циљ плата од 1.000 и пензхија од 500 евра

„Држава остаје посвећена побољшању животног стандарда, а циљ је да се достигне просечна плата од 1.000 и пензија од 500 евра до 2026. године”, рекао је министар Синиша Мали.

У децембру је просечна плата била 635 евра, а то је у односу на 2020. номинални раст 12,9 одсто, а реални 4,6 процената - навео је Мали. - Србија је остварила рекордних 3,9 милијарди евра страних директних инвестиција. Више од 90 инвеститора је најавило улагање у Србију, а то ће бити још 37.000 нових радних места.

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


drzava biznis forum kopaonik sinisa mali

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.926.697 посета
Тренутно на сајту: 396 посетилац(a)