Божић: Пожега постаје велики регионални центар 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Божић: Пожега постаје велики регионални центар
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
15.08.2018 | 0 коментар(а)



Пожега - Пожега би ускоро могла да постане регионални лидер, како у путној инфраструктури тако и у привредној. Изградњом ауто-пута створиће се услови
Председник општине Пожега Милан Божић, фото: ГЗС

да се отвори права индустријска зона. Међутим, није реч само о ауто-путу, последњих година много је уложено у ову општину.

Према речима председника општине Пожега др Милана Божића, будући ауто-пут ће овом граду дати велику шансу да постане озбиљан регионални центар, међутим, не смемо заборавити магистрални пут Чачак–Пожега, који је корист за целу државу.

– Реч је о инвестицији која је вредна око 800 милиона динара, а негде око 20 километара пролази кроз нашу општину. Активирана је и асфалтна база која је на плацу „Напретка“. Следеће године у плану је да се ради магистрални пут Пожега–Ариље, а такође радимо и на пројекту магистралног пута Косјерић–Пожега, који је део руте Суботица – Нови Сад – Шабац – Ваљево – Косјерић – Пожега – Јужни Јадран – каже Божић и додаје да тежак саобраћај треба изместити ван града.

Када се буде радила тотална реконструкција магистралног пута Косјерић–Пожега, треба да се остави обилазница – петља или кружни ток из правца Косјерића и на тај начин ћемо изместити тешки саобраћај. Тај пројекат је вредан скоро 300.000 евра – каже Божић и додаје да се радови на пословно-стамбеном објекту Трећи рејон ускоро завршавају, а да су радови на санацији бедема почели јуче.
Општина Пожега заједно са „Путевима Србије“ ради на томе да саобраћај у овом граду буде што безбеднији. Власници кафића заједно с локалном самоуправом мораће да учествују у поштовању законских прописа који налажу да се мора оставити минимум 1,2 метра простора како би пешаци могли несметано да пролазе. Реконструисана је и окретница у Улици пожешких ратника и изграђен део кишног колектора према Улици Момчила Тешића. Потпуно је реконструисана Улица Николе Тесле, асфалтирана је Улица браће Мићић, делови улица Бана Милутина изнад Ловачког дома и Војводе Мишића код Хале спортова, као и раскрсница Нићифора Максимовића и Браће Лековић. Тротоаре су добили становници улица Браће Лековић, Књаза Милоша, Болничке и Сретењске. Значајни радови су били усмерени и на одржавање јавне расвете, па је инсталирано 1.365 сијаличних места са око 45 километара.

За водоснабдевање из буџета ове општине ће се инвестирати шест милиона динара, а реализован је и пројекат реконструкције Основне школе „Емилија Остојић“, вредан више од 21.628.000 динара.

– Издвојили смо три милиона како бисмо опремили кабинет за мехатронику, за обуку ученика новог смера у Техничкој школи – истиче Божић.

Када је реч о социјалној заштити, у сарадњи с Центром за социјални рад реализована је поправка котла и реконструисан систем грејања у Дому за старе на Савинцу, а у сарадњи с министарством завршен је и лифт, који је изузетно потребан корисницима овог дома. Општина је уложила додатна средства за грејање у болници на Савинцу, а реализован је и пројекат реконструкције грејања у Дому здравља у Пожеги.


– Врхунац ангажовања пожешког руководства у области здравства била је одлука да се обезбеде средства за поправку скенера у ужичкој болници, чиме су омогућени прегледи на овом апарату за грађане Пожеге, али и осталих општина Златиборског округа. Општина је обезбедила путничко возило за потребе патронажне службе, док је комби возило набављено за потребе Дома здравља и болнице на Савинцу – каже Божић и додаје да је најновија добра вест за здравство у Пожеги набавка специјалног возила, покретне амбуланте са најсавременијом опремом и могућношћу изласка на до сада неприступачне терене и долазак до сваког пацијента. Овај пројекат је реализован уз помоћ Руске хуманитарне мисије у Србији.

Буџет за пољопривреду увећан 10 пута

У односу на 2015. годину, општина Пожега је буџет за пољопривреду увећала чак 10 пута, па је тако у последње две године у развој пољопривреде и села инвестирано више од 20 милиона динара.

– Мислим да морамо и више. Уложили смо 1,5 милиона динара за набавку садница воћа, а пољопривредници су први пут купили, по субвенционисаним ценама, косилице, тримере и моторне тестере. Проширењу знања пољопривредника такође се поклања велика пажња, па је само у прошлој години о трошку општине организована посета преко 100 пољопривредника Сајму пољопривреде у Новом Саду, а прошле године је једна група пољопривредника И привредника у организацији општине боравила на студијском путовању у Словенији – каже Божић.

Улажемо у спорт и културу

Општина Пожега реконструисала је градски базен за 650.000 евра, иако је првобитно било предвиђено да ће коштати милион евра.

– Уштедели смо више од 350.000 евра за реконструкцију базена, а у спортску халу је уложено око четири милиона динара. Поносни смо што је доступна свим клубовима, потпуно бесплатно, а у градски стадион смо уложили више од три милиона динара. Када је реч о култури, основали смо аматерско позориште „Књаз“ за одрасле, као и дечји драмски студио. Оформљен је и изложбени простор у Клубу младих. Све активности из области културе изузетно су посећене, што је за колектив Спортско-културног центра додатни изазов и мотив за будући рад – закључује Божић.

Курир/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.280.681 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)