Жене од данас иду још старије у пензију 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Жене од данас иду још старије у пензију
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
01.01.2015 | 0 коментар(а)



Нове одредбе Закона о пензијском и инвалидском осигурању ступају на снагу данас. Према тим новим

одредбама, старосна граница за одлазак жена у пензију помера се за пола године, односно на 60 година и шест месеци и најмање 15 година радног стажа. Изменама тог законског акта је предвиђено да се до 2032. године код жена постепено померају услови за пензионисање у погледу година живота, да би од те године и жене имале услов за пуну старосну пензију са навршених 65 година живота.

Код мушкараца и даље важе услови пензионисања са 65 година живота и најмање 15 година стажа. Осим овог основа за пуну старосну пензију, и мушкарци и жене могу то право остварити са навршених 45 година стажа, без обзира на године живота.

Законом је предвиђено да са првим даном нове године и мушкарци и жене имају могућност превременог пензионисања, тако што ће мушкарцима бити потребно 40 година стажа и најмање 55 година живота, а женама 36,4 године стажа и најмање 54,4 година.

У овом случају, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години.

Укупан износ умањења за превремену пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Грађанима који намеравају да се пензионишу по прописима који важе у овој години, радни однос морао је да престане најкасније 30. децембра. Захтев за пензију могао је да се поднесе најкасније до 31. децембра, а све филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање радиле су пуно радно време 31. децембра.

Филијала у Београду радила је последња три дана до 18 часова, како би се осигураницима који испуњавају услов за пензију по важећем закону за ову годину, омогућило да благовремено поднесу захтев.

Министар за рад Александар Вулин рекао је Тањугу да је последњих месеци 2014. године само у Београду повећан број захтева за пензионисање за пет одсто у односу на исти период прошле године.

"Појачаном активношћу у филијали у Београду, уз помоћ свих осталих филијала на територији Србије успели смо да исправимо све недостатке, односно да решимо 6.000 предмета које се нису ресавали у законском року, а који су настали што због организационих несналажења, што због штрајка који нам је одузео доста времена па и самим тим смањио број решених предмета", рекао је Вулин.

Сада, како наводе у фонду, нема ниједног нерешеног захтева. „У филијали Београд од данас ће се сви захтеви решавати у законском року, односно од два месеца", рекао је Вулин.

Прецизирао је и да је један део захтева обрађен, али није до краја донето решење и да је то последица неуредне документације.

Углавном, или послодавац није приложио М4 образац, некада је то због међудржавних споразума, немогућности да одредимо прецизан стаж јер га послодавац није уплатио и слично, додао је Вулин.

Извор – novaekonomija.rs




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.125.947 посета
Тренутно на сајту: 332 посетилац(a)