Хибридни SPECT/CT-а уређај: савремена дијагностика у СБ „Чигота“ 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Хибридни SPECT/CT-а уређај: савремена дијагностика у СБ „Чигота“
Trenutno na sajtu: 527       |       Podeli:
04.11.2018 | 0 коментар(а)



Чајетина - Специјална болница "Чигота" је набавила најсавременији дијагностички уређај,

хибридни SPECT/CT-a, за широку нуклеарномедицинску и радиолошку дијагностику.

Хибридни SPECT/CT-a уређај је јединствен по својим перформансама, а набављен је кроз велики међународни пројекат у коме је Чигота била носилац испред Републике Србије. То је такође први овакав уређај који је инсталиран на територији Републике Србије у једној медицинској установи захваљујући сарадњи владе РС са Међународном агенцијом за атомску енергију.

„Оно што је битно нагласити, а везано је за карактеристике овог уређаја, то је да су у њему спојене две врсте уређаја:класичан CT и најсавременија GAMA камера која има могућност снимања пацијената у све три димензије као што то чине и други савремени уређаји (скенер, магнетна резонанца…).

Др Ненад Лакетић, фото: Златибор прес

Тиме смо премостили највећу досадашњу ману нуклеарно-медицинских дијагностичких процедура, а то је прецизна локализација промене. Нуклеарн-медицинске процедуре су веома моћне тако да сада, чим видимо накупљање радиоактивног изотопа у телу пацијента, одмах можемо да кажемо којој анатомској локализацији та промена припада“, објашњава др Ненад Лакетић, специјалиста нуклеарне медицине.

Фото: Златибор прес

Примена овог уређеја је многострука, а највећу ће имати у онкологији , као и у дијагностици свих система и органа у телу пацијената. Пре десетак дана је завршена и обука за руковање апаратом коју је вршио специјалиста из Беча па су већ урађени и први пробни прегледи, а од нове године очекује се да ће SPECT/CT-a радити пуним капацитетом.

 

Златибор прес / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cigota ylatibor bolnica ct aparat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.168.712 посета
Тренутно на сајту: 528 посетилац(a)