Џиновском фикусу нико не може ништа већ пола века: Зелени горостас у Чачку прославио 50. рођендан 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Џиновском фикусу нико не може ништа већ пола века: Зелени горостас у Чачку прославио 50. рођендан
Trenutno na sajtu: 339       |       Podeli:
04.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Највећи фикус на Балакну у затвореном простору расте у чачанском Дому културе и ове године "прославља" свој јубиларни 50. рођендан.



Захвљајући чему је ова биљка успела да издржи пола века у условима у којима живи максимално око десет, није коначно потврђено, али се претпоставља да је у питању локација на којој је посађен, пише агенција РИНА.


"Фикус је посађен у темеље Дома културе 1971. године, из Сплита су стигла три стабла од којих су се два примила, пролазе кроз три спрата и стварају импозантну крошњу. Ова биљка је прави природни феномен, а заслужне за његов раст вероватно су подземне воде на којима се град Чачак налази, али и огромна количина свтелости пошто се цела једна страна зграде налази у стаклу", изјавила је за РИНУ, Верица Ковачевић из Дома културе у Чачку.

Верица Ковачевић, фото: РИНА


Фикус је сваке године добијао по један метар, па је сада достигао висину од невероватних педесет. О њему брину стручњаци са Аграномског факултета у Чачку и Градског заленила, а редовно се врши орезивање и проређивање ове биљке.


"Кад се то обави, оно што је посечено стави се на приколицу испред Дома културе и то врло брзо све нестане, јер Чачанке узимају пелцере како би фикус посадиле и у својој кући или стану. Тако да верујем, да на десетине фикуса расте у граду на Морави, али немам информацију да ли се још негде овако "примио". Мислим да је управо ова локација у установи културе кључна", рекла је кроз осмех Верица.

Фото: РИНА


Чачани су поносни на свог зеленог суграђанина који је на неки начин постао и симбол града, а највећим фикусом на Балкану одушевљени су гости из иностранства који никад нису видели толику биљку у затвореном простору, па су његове слике обишле читав свет.


Чачански фикус 2003. године проглашен је за споменик културе и заштићено природно добро трећег реда, а грађани су покренули иницијативу да због своје масивности буде уписан у Гинисову књигу рекорда.


ГЗС/ РИНА

Прилог емитован на ТВ ПРВА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Cacak fikus riodjendan

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.468.575 посета
Тренутно на сајту: 339 посетилац(a)