Риба „препливала“ и хиљадарку 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Риба „препливала“ и хиљадарку
Trenutno na sajtu: 637       |       Podeli:
16.12.2017 | 0 коментар(а)



Тешко им је пало одрицање од мрсне хране, али је све оне који посте много више забринуо раст цена рибе.

У рибарницама тврде да им се цене нису мењале последња два месеца, али поређење са ценама из лањског поста показује да је ове године поједина риба скупља и до 50 одсто. Тако је шаран са 400 „отишао“ на 600 динара, готово колико кошта и килограм јунећег бута без костију. Скупља риба прегазила је и „хиљадарку“.

Цене рибе посебно занимају православне вернике који посте, као и многобројне домаћине који славе Светог Николу. Купци су, по обичају, најзаинтересованији за пастрмку и ослића, који се могу пронаћи по цени од 520, односно 400 динара. У реду "повољнијих" риба је и ципал, за који треба издвојити 600 динара.

У рибарницама на пијаци „Зелени венац“ у Београду кажу да се добро продаје шаран, који на „живој ваги“ кошта 549 динара. Цена ове рибе у појединим рибарницама достигла је 600 динара. Шницле су знатно скупље, па за њих треба издвојити 961 динар, док се свежа скуша може пазарити за 790. Цена лосос пастрмке, која укусом и изгледом подсећа на лососа, износи 629 динара.

Орада и бранцин коштаће суграђане нешто више, и то од 1.100 до 1.200 динара, а најскупљи је лосос, чији филети коштају готово 2.000.

Потрошаче „боли“ поскупљење рибе, које је, како тврде, уобичајено уочи сваког поста. С друге стране, рибари упозоравају на драстично смањење рибљег фонда. Светска фондација за природу у Србији (WWF) и Уједињени риболовци Србије годинама указују на неконтролисано и нерегулисано тржиште рибом и рибокрађу, због чега финансијски испаштају држава и легални узгајивачи риба.

БАКТЕРИЈЕ И ТЕШКИ МЕТАЛИ

Из Уједињених риболоваца Србије (УРС) као потенцијално опасан и по здравље људи, истичу улов рибе на отвореним водама односно рекама и језерима. Та риба је често уловљена око канализационих одвода, депонија и кланица, пуна је бактерија, тешких метала и других отрова.

„Због илегалног риболова, на тржиште доспева риба чије порекло је немогуће утврдити. Доставља се директно на пијаце и у ресторане, без претходне инспекцијске контроле. Неретко се продаје на местима која не испуњавају основне санитарне услове, у околини пијаце и на тротоару, из прљавих гајбица и кеса, уместо у рибарницама или на пијачним тезгама“, изјавио је извршни директор УРС Љубомир Пејчић.

Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.403.592 посета
Тренутно на сајту: 638 посетилац(a)