Јовановић: Јавите се у ковид центре домова здравља 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Јовановић: Јавите се у ковид центре домова здравља
Trenutno na sajtu: 545       |       Podeli:
08.04.2020 | 0 коментар(а)



Вршилац дужности директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић

апеловала је данас на све који имају било које симптоме и задовољавају критеријуме за тестирање на корона вирус, да се јаве у ковид центре домова здравља.

„Кључна мера је тестирање потенцијалних контаката и свих оних особа које су биле у контакту са ковид позитивним, јер тако пресецамо ланац преноса“, навела је Јовановић за ТВ Прва.

Она је казала да се у наредном периоду може очекивати већи број тестирања, како би на време открили контакти који су дошли у ситуацију да се инфицирају.

„Са већим бројем тестираних особа ми ћемо и откривати већи број заражених. Пратићемо целокупну територију Србије посебно градове где су жаришта посебно изражена, пратићемо клиничке слике и све оне пацијенте које се са тешком клиничком сликом збрињавају у болнице“, додала је Јовановић.

Подсетила је да се у инкубационом периоду, када особа нема симптоме респираторне инфекције, може пренети вирус и да је због тога важно да се зна да је особа оболела, како би се њен контакт јавио дому здравља.

                                                                                                     

Од данас привремене болнице уместо кућне изолације

Од данас је на снази одлука по којој се укида мера изолације и лечења лакших случајева заражених короном код куће, а уместо тога - они ће бити хоспитализовани у привременим болницама.

Разлог за ту одлуку је, како је објаснио члан Кризног штаба владе Предраг Кон, што се у случају изолације у кући инфекција шири на чланове породице.

Импровизоване болнице направљене су управо зато да би заштитиле од ширења инфекције, а не толико за лечење, објаснили су епидемиолози.

Изузеци од те одлуке, односно обавезног смештаја лакших случајева у привремене болнице, су труднице, породиље, особе са инвалидитетом, особе на хемодијализи и особе са неконтролисаним хроничним обољењима.

Привремене болнице, иначе, нису попуниле капацитете ни изблиза, док су цовид болнице - пуне.

Према последњим подацима, у привременој болници на Београдском сајму, капацитета 1.000 пацијената, смештена су 104 пацијента, у хали „Чаир“ у Нишу са око 500 места - 64, а на Новосадском сајму - 38 пацијената.

 

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


JOVANOVIC APEL KOVID BOLNICE DOMOZVI ZDRAVLJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.949.989 посета
Тренутно на сајту: 545 посетилац(a)