Градска библиотека од подстанара до раскошне, велелепне читаоницe - ево ко је највише помогао кући знања 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Градска библиотека од подстанара до раскошне, велелепне читаоницe - ево ко је највише помогао кући знања
Trenutno na sajtu: 484       |       Podeli:
09.12.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Дуг је пут прешла градска библиотека која је од подстанара, растрзаног на две локације примала љубитеље књиге у Господар Јовановој



и сутерену Дома културе. Деценијама се за ову кућу знања и културе тражило решење, а све политичке гарнитуре до ове последње остале су само на обећањима. Данас је то једна од најраскошнијих и најлепших установа у Чачку са којом се град може поносити, а дан када се сместила под нови кров остаће златним словима уписан у културну баштину града на Морави.

„Ово је један од величанствених пројеката културе у нашем граду, који је доживео ренесансу, али ту нећемо стати. То је само почетак. Град Чачак за мање од 20 дана постаје прва Престоница културе Републике Србије, а наш град наставиће да улаже у културу као никада до сад. Чачак иначе има традицију културног живота наше постојбине, јер је зграда окружног начелства, где данас заседају Међуоппштински историјски архив и Народни музеј, 1878. године била проглашена за најлепшу грађевину у Кнежевини Србији, а пред нама је отварање два нова музеја, Етнографског и Музеја кошарке”, рекао је градоначеник Чачка, Милун Тодоровић.

Данас је ова установа незаобилазна дестинација многих познатих личности и љубитеља књига. У њој се налази више од 250.000 публиакција, у штампаном али и дигиталном облику, а са преко 200.000 услуга годишње, услужи око 9.000 активних корисника.

Арно Гујон и Милун Тодоровић на отварању Одељења стране књиге, Фото: ГЗС

Иначе, зграда у коју је смештена библиотека, а које је купљена од Војске Србије за милион и 200 хиљада евра, више од пола века била је центар друштвеног живота града на Морави. Купопродајни уговор потписао је бивши градоначелник Чачка, Велимир Станојевић. Међутим, до данашњег стања било је огромних перипетија које је успео да реши садашњи градоначелник Чачка, Милун Тодоровић који је без сумње заједно са Станојевићем најзаслужнији што је библиотека први пут у веку добила ноиви кров над главом.

Занимљиво је да је Друштво читалаца Чачка основано у једној малој касаби 1848. године када је Чачак, малена варошица бројила једва 1.000 душа и да се одржало кроз недоба све до данашњих дана.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK BIBLIOTEKA DOM VOJSKE DRUSTVO CITALACA ARNO GUJON MILUN TODOROVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.287 посета
Тренутно на сајту: 484 посетилац(a)