Село Вича домаћин Митровданског сабора 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Село Вича домаћин Митровданског сабора
Trenutno na sajtu: 307       |       Podeli:
11.11.2017 | 0 коментар(а)



Лучани – Драгачевско село Вича већ трећу годину за редом домаћин је манифестације „Смотра народних обичаја“ или како је неки мештани зову „Митровдански сабор“.

Драгачевци, али и бројни пoсетиоци из других градова традиционално се окупљају у центру села где најбољи кулинарски мајстори  приказују своје таленте у прављењу пасуља.

Зоран Ћировић, из Виче, прошлогодишњи је победник а  како тврди, пасуљ спрема на уобичајени домаћински начин, а све уз помоћ млађих генерација.

„Потребно је да пасуљ буде квалитетан, али и да мајстор зна свој занат. Дан уочи такмичења пасуљ добро преперемо, затим оставимо да преноћи у води, што би ми сељани рекли, да набубри како би се лакше спојио са другим састојцима у лонцу. Неизоставан додатак је свакако месо, и то  по принципу што више, то боље. Као посебан зачин прави се запршка, а сваки мајстор то ради на другачији начин, тако да ту тајну не можемо да откријемо због конкуренције“, изјавио је Ћировић.

Зоран Ђировић са сином, фото: Глас западне Србије

Али да би био победнички, пасуљ на такмичењу у Вичи мора да задовољи и строге критеријуме стручног жирија. Драган Ковачевић из Чачка другу годину за редом, оцењује драгачевске кулинаре.

„Најбитнији су укус и мирис, али не смемо занемарити ни естетски моменат и начин на који је све то презентовано жирију. Наш задатак није лак, јер на такмичењу из године у годину учествују заиста добри домаћини, али оно што одлучије јесте управо мирис, јер кад седнете поред тањира са одличним пасуљем, све вам буде јасно на први поглед и залогај“, јасан је Ковачевић кад су у питању критеријуми оцењивања.

Док се једни такмиче у прављењу пасуља, други су одлучили снаге одмерити у прављењу омиљеног пића локалног становништва – вруће ракије. Мирослав Кнежевић из Каоне, открио је за ГЗС тајну, како се спрема популарни шумадијски чај.

Припрема вруће ракије на драгачевски начин, фото: Глас западне Србије

„Ракија мора бити добра, од домаћих шљива, али мора и да се добро загреје на ватри, па кад достигне праву темепретуру тад на ред долази запржавање које је и чини посебном. Ми Драгачевци правими и пијемо мало јачу, тако да почетници морају да буду пажљивији у конзумирању“, кроз шалу прича Кнежевић.

Весна Стамболић, фото: Глас западне Србије

Митровданском сабору у Вичи, присуствовала је и председница општине Лучани, Весна Стамболић, која је том приликом положила венце на споменик подигнут страдалим борцима у два светска рата.

 

 

Споменик настрадалим борцима у Вичи, фото: Глас западне Србије

„Драгачевци су одувек били људи који су се борили  за своју отаџбину, тако да велику захвалност дугујемо свима онима који су своје животе дали за слободу својих сунардника. Месна заједница Вича једна је ода развијенијих месних заједница у општини Лучани управо захваљујучи ентузијазму мештана који улажу напоре у напредак и просперитет свог места. У прилог томе говори и Митровдански сабор, на ком се људи друже, уживају уз изворну музику и традиционалну храну, чувајући дух старих вемена“, истакала је Стамболић.

Сви они који су одлучили да посете Вичу у време Митровданског сабора, могли су да уживају у богатом културно – уметничком програму, а младе снаге су на централном школском игралишту одмериле снаге и у гаћању из ваздушне пушке.

Глас запдне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.361.533 посета
Тренутно на сајту: 308 посетилац(a)