Брнабић: Можемо да разговарамо, али прво oдблокирајте пут 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Брнабић: Можемо да разговарамо, али прво oдблокирајте пут
Trenutno na sajtu: 834       |       Podeli:
04.06.2018 | 0 коментар(а)



Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас да држава не може и неће да гарантује

откупну цену малине, јер ту цену диктира тржиште, као и да је је увек спремна да разговара са малинарима, али тек пошто одблокирају магистрални пут ка Црној Гори.

Брнабић је у Бору, одговарајући на питања новинара у вези са протестом малинара, рекла да је увек на располагању за разговоре са произвођачима малине, али никако док блокирају магистралу.

"Одблокирајте магистралу"

"Не постоји баш ниједна потреба да, ако имате своје захтеве, блокирате магистрале и спречавате друге да раде свој посао, да други могу да извозе, увозе, путују, завршавају обавезе…" , рекла је премијерка.

Како је додала, када год су малинари тражили разговор са владом, разговора је било, те да ће их бити и сада, али тек "у тренутку кад се они буду понашали одговорно и одблокирали магистралу".

"До тада, тражићу и од министра пољопривреде да се не види са њима, јер то даје погрешан сигнал - да кад год имате захтев, одете, блокирате путеве и тако практично уцењујете владу да се види са вама", рекла је она.

Брнабић је истакла да откупну цену диктира тржиште, те да влада не може и неће да гарантује откупну цену било чега, јер се тиме, како каже, једна грана повлашћује у односу друге који раде у Србији.

"Цена на тржишту је цена на тржишту, на њу влада не може да утиче, јер ако би смо њима гарантовали откупну цену, следеће године би сви могли да оду и посаде малину. Је л’ то значи да ћемо ми и даље да гарантујемо 180 динара. То је ствар понуде и потражње", рекла је премијерка.

Поновила је да држава не може да гарантује цену, јер би то значило да би сутра морала да гарантује цену и онима који се баве узгајањем шљиве, соје, пшенице, онима који продају папуче, шрафове… и истакла да о цени не може да се разговара, али да о свему осталом може.

Подсетила је и да је влада пре две недеље усвојила закључак о формирању Националног савета за малине, у којем су и представници произвођача, док је на прошлој седници усвојена мера да им се да бесплатно ђурбриво, као помоћ.

На констатацију новинара да се "чини да се питање малинара претвара у политичко питање", Брнабић је рекла да не жели да улази у то је ли то политички протест, али да се нада да није.

"Малинари да се удруже"

Каже и да се разговарало са малинарима да им се из Фонда за развој помогне да направе своје мини хладњаче, да се удруже и ураде оно што су урадили и пчелари - који су се удружили да направе сопствени погон за прикупљање, прераду и извоз меда, како нико не би могао да утиче на цену.

"Ако мисле да су хладњачари у картелу, а то је ствар инспекције која то проверава, и уколико мисле да могу сами, хтели смо да им помогнемо да ’разбију тај картел’, али то се није десило. Сваке године имамо протесте", рекла је Брнабић.

Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.051.782 посета
Тренутно на сајту: 833 посетилац(a)