Обележавање 8. маја – 75 година ослобођења Норвешке 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Обележавање 8. маја – 75 година ослобођења Норвешке
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
12.05.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Поводом 75-годишњице ослобођења Норвешке 1945, друштво пријатељства је 8. маја

скромно обележило јубилеј на врху планине Коргфјеллет - тачно између општина Вефсн и Хемнес. На врху планине смо се поново срели са зимом. Ова година  нам је донела велике количине снега. Споменик је био  сакривен испод најмање  три метра снега. Цвећу које смо донели снег је послузио као ваза.

Полагању цвећа присуствовала је председница опстине Вефсн Берит Хундåла, председник општине Хемнес Паул Аспхауг, чланови управног одбора друства Ригмуг Лекнес, Јим Нердал и председник друштва Ролф Фјеллестад.

Ролф се кратким говором обратио присутнима: „Слобода и самосталност није нешто сто се подразумева. После 5. године окупације , коначно смо добили слободу 8. маја 1945. Тих пет година су оставиле  велики и вечни траг у нашој нацији. Обележавање и прослава ослобођења је један добар и  достојанствен начин да се ода почаст онима који су жртвовали своје животе и здравље док су се борили за  насу слободу. Дан ослобођења је јубилеј и демократије и солидарности за који се сви боримо и чувамо.  У исто време док обележавамо ослобођење, желимо и да се сетимо свих југословенских заробљеника који су морали да се боре за своје животе овде у Норвешкој у току рата. Само овде у Вефсну и Хемнесу зивоте је изгубило 646 заробљеника-са обе стране Корген планине од 1942 до 1945. Ово је такође један део историје која је оставила вечне трагове и сећања. На темељима страха и смрти настало је пријатељство. Ове пријатељске везе живе и даље преносе се на нове генерације. То морамо чувати и трудити се да се пријатељске везе и даље развијају и живе. У име Друштва пријатељства, желим да се најтоплије захвалим и сетим свих оних који су се зртвовали  током тих пет ратних година - који су нам, свако на свој начин донели слободу. Такође треба да се сетимо свих оних који су изгубили живот у борби за то сто је највеће сто један човек може да има - живот у слободи“, истакао је Ролф Фјеллестад.   Тренутак на Коргпланини је окончан минутом ћутања. 

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац захвалио се пријатељима из Норвешке, на свему што су учинили за наш народ али на неговању сећања на југословенске заробљенике.

„Човек је богат када има пријатеље“, рекао је Ковачевић и додао „Али посебно је значајно чувати пријетељства рођена у тешким данима заједничке борбе и преносити их на будуће генерације, јер на тај начин никада неће бити заборављени они који су сећање заслужили“.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC DAN OSLOBODJENJA NORFVESKE DEJAN KOVACEVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.249.540 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)