Песак из Сахаре стиже у Европу: У Србији ће падати "црвена киша" и "жути снег" 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Песак из Сахаре стиже у Европу: У Србији ће падати "црвена киша" и "жути снег"
Trenutno na sajtu: 621       |       Podeli:
08.01.2018 | 0 коментар(а)



Пустињска прашина из Сахаре ношена јужним ветром данас стиже до Европе, најпре до Италије, Француске, а погодиће и Хрватску, БиХ и Србију, пише Вечерњи лист.

Према мапи коју је објавила страница севере-wеатхер.еу из пустиње у Сахари у Европу већ данас стиже нанос прашине, а веће количине проћи ће кроз Италију, Сардинију и Француску, Шпанију, Швајцарску и Велику Британију.

Према мапи видљиво је како ће јужни ветар сахарску прашину донети и до Хрватске, БиХ и Србије.

Сахарски песак стиже у Европу два-три пута годишње, али није толико опасан за авионе колико и вулканска прашина, па се не очекују сметње у авионском саобраћају.

Подсетимо, пре 2 године нашу земљу погодио је снажан циклон, познатији као "Медитерански ураган", који је покупио велике количине песка из Сахаре, а јако јужно струјање до Србије, Црне Горе и региона доноси веома топао ваздух, али и ’’црвену’’ кишу и "жути" снег, који у себи садрже честице песка из ове пустиње.

Црвена или крвава киша је метеоролошка појава који садржи честице прашине црвене боје. Оне обично долазе из пустиња или сличних окружења, а врућ ветар их носи кроз атмосферу стотинама или хиљадама километара пре него што прашина падне на тло.

Те честице падају заједно са кишом дајући јој црвенкасту или жућкасту боју.

"Циклон се налази над централним Медитераном. У предњем делу према нашим пределима струји веома топао ваздух, који је у склопу јужног струјања. Ваздух потиче са севера Африке и садржи честице песка из Сахаре. Када овај ваздух прелази преко Медитерана, кондезује се и постаје богат воденом паром, па се у нашим пределима бележе ова црвена, односно жута ил обојена киша и снег”, рекао је за “Ало!” метеоролог Ђорђе Ђурић.
Феномен црвене кише забележен је у фебруару 1954. године, а исте године, падао је жути снег на целом подручју Црне Горе и у многим местима Србије, те Босне и Херцеговине. Две године касније, у јуну, падала је жута киса у Истри, у Хрватском приморју и у Босни.

Извор: Танјуг, Ало




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.174.137 посета
Тренутно на сајту: 620 посетилац(a)