Ужице се враћа на водоснабдевање са акумулације Врутци 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede              Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas              Najveća barutana na Balkanu slavi 75. rođendan              U nedelju se nastavlja akcija preventivnih pregleda u čačanskom Domu zdravlja              Vlada i prosvetari dogovorili da se u što kraćem roku izmeni Krivični zakon              Čačak privremeno rešio problem odlaganja smeća             

 
Ужице се враћа на водоснабдевање са акумулације Врутци
Trenutno na sajtu: 307       |       Podeli:
31.01.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - После пет година вечерас ће се по први пут у реконструисану Фабрику воде у Ужицу пустити вода са акумулације Врутци,

која годинама није коришћена због појаве алги.

Та вода се неће одмах користити за водоснабдевање, већ ће се бити прерађена у новом технолошком поступку у фабрици и након тога бити послата на анализу.

Уколико анализе покажу да је вода исправна ,почеће се са њеном дистрибуцијом у систем водоснабдевања Ужица, изјавио је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

„Резултати анализе воде са Врутака биће готови за 10 дана И уколико буду добри,а надамо се да хоће јер су се алге повукле из акумулације,наредних 10 дана пустићемо ту воду у систем као техничку и док не стигне и наредна анализа 50.000 Ужицана снабдеваће се пијаћом водом из цистерни”,нагласио је Петковић.

Члан Градског већа Драгољуб Костић изјавио је да је град Ужице добио савремено, стабилно и поуздано постројење са новим технолошким линијама које су у потпуности спремне да прераде воду из акумулације Врутци.

“Реконструкцијом Фабрике воде урађена су два нова објекта за пречишћавање воде. Поред озонизације урађено је И 8 филтера са активним угљем ,укупног капацитета 400 литара воде у секунди,који имају јаку моћ апсорбције и за себе везују органска,неорганска једињења и микроцистине”, нагласио је Костић.

Директор ужичког водовода Душко Љујић напомиње да посебно охрабрује чињеница да су испитивања квалитета воде у акумулацији Врутци које је у 4 циклуса спровела Републичка агенција за заштиту животне средине у другој половини 2018. године, показала одличне резултате са незнатном концентрацијом алги у акумулацији које ни у једном случају не могу угрозити квалитет воде за пиће.

„Ови резултати потврђени су детаљном анализом сирове воде из акумулације Врутци коју је 17. јануара 2019. године узорковао Завод за јавно здравље из Ужица.И ја одговорно тврдим дас у Ужичани свих 5 година пили воду изузетно доброг квалитета са алтернативног изворишта Сушичка врела И да ће тако бити И убудуће”,истакао је Љујић.

Коначан прелазак на континуирано снабдевање грађана и привреде здравом пијаћом водом из акумулације Врутци, уз поштовање свих законских процедура, реализоваће се између 20. и 25. фебруара.

За овај пројекат Влада РС посредством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре инвестирала је 650 милиона динара, град Ужице 80 милиона динара и ЈКП „Водовод” 50 милиона динара.

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.527.493 посета
Тренутно на сајту: 307 посетилац(a)