Замислите Србију без шума - нисмо далеко 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Замислите Србију без шума - нисмо далеко
Trenutno na sajtu: 381       |       Podeli:
29.12.2016 | 0 коментар(а)



Нова Варош/Рудник - Сушење шума у Србији последњих година добија размере епидемије, упозоравају стручњаци Института за шумарство. Пошумљеност Србије је 29 одсто,



што није ни трећина територије, а због сушења стабала, летњих пожара и зимских ледених киша, у неким крајевима ситуација је критична.

Појачано сушење стабала које је узело маха у 2012. години довело је шуме у Србији у катастрофално стање. У последње три године се осушило 500.000 кубика дрвета. Са Института за шумарство Београд др Златан Радуловић је истакао да опасност по шуме вреба током целе године, а најгори су летњи пожари и зимски ледоломи, па стручњаци института за шумарство редовно прате стање на стаблима. Најугроженији локалитети у западној Србији су на Голији, Златару, Муртеници, Тари.

"Оно што је специфично за Србију је то да је угрожена Панчићева Оморика и на појединим локалитетима је од 20 до 60 одсто стабала осушено”, изјавио је Радуловић.

Фото: Глас западне Србије

Са Института за шумарство у Београду др Иван Миленковић је рекао да је један од најчешћих узрочника сушења стабала управо промена климе и пренамножење инсеката и гљива.

“Неки први знак да је стабло заражено је промена четина. Када је реч о сувим стаблима неопходно је што пре да буду извучена из шуме, јер су оне практично извор заразе за здрава стабла”, рекао је Миленковић.

Од укупне пошумњености у Србији 53 одсто је у приватном власништви, а 47 у државном. Узрочници сушења шума не познају власничке односе. Па стручњаци упозоравају да мере које се предузимају морају да се спроводе истовремено.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.459.845 посета
Тренутно на сајту: 382 посетилац(a)