Парезановић: Коме одговара нестабилност и зашто је важна Вучићева посета КиМ? 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Парезановић: Коме одговара нестабилност и зашто је важна Вучићева посета КиМ?
Trenutno na sajtu: 381       |       Podeli:
24.01.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Јако је непријатно коментарисати политичке околности трагедије која се догодила

у Косовској Митровици пре седам дана. Убијен је супруг и отац, убијен је Србин, мучки, са леђа, после три године затвора на правди Бога. Ово убиство отворило је низ питања и створило прилично велику конфузију. Да ли смо се запитали да некоме можда баш одговара да у Србији настану поделе, сукоби и међусобне оптужбе, пита народни посланик Марко Парезановић у свом саопштењу за јавност.

,,Поставља се питање, коме одговара убиство Оливера Ивановића. Централној власти у Београду никада не може одговарати убиство било ког Србина било где, па ни на територији наше јужне покрајне. Такве околности увек доносе немир и страх код Срба, а то је баш оно што ниједној власти није потребно. Посебно не у тренутку када је Српска листа убедљиво победила на локалним изборима и када не постоји политичка опција која може озбиљније да је угрози“, наводи се у саопштењу..

Парезановић даље каже да  је са друге стране,  после три године у притвору постало потпуно јасно да је поступак који су Албанци водили против Оливера политички и да је оптужница на климавим ногама.

,, Ослобађајућа пресуда у коју је Оливер веровао била би велики ударац за њих. Север Косова и Метохије је трн у оку привременим властима у Приштини од самопрокламоване независности до данас. Више пута да сада могли смо чути претње од стране албанских лидера заузимањем севера КиМ. Чак су одредјене активности у том плану и предузимане. Отуда потреба да се медијски криминализује север КиМ и створи негативна атмосфера која би била повод за евентуалну интервенцију. Такву кампању воде Албанци, али и неки домаћи медији и политичари“, мишљења је народни посланик Парезановић.

Он истиче да је управо убиство опозиционог политичара у компликованом тренутку (после локалних избора када су тензије међу политичарима увек највеће) послужило за наставак такве кампање.

,,Албанци не желе транспарентну истрагу, јако мало информација знамо о трагичном догађају. Упркос томе, само неколико сати од убиства, један број опозиционих политичара у Србији директно је оптужио власт у Београду за убиство. На непримерен начин убиство Оливера Ивановића искоришћено  је за политички обрачун. Без икаквих доказа пљуштале су оптужбе. Ређали су се Ђилас, Јанковић, Шапић, Обрадовић, опозициони медији и портали. Медијски наслов "Рафал са ћириличним потписом"  само је један пример. Онда су по старом већ виђеном рецепту почеле да стижу поруке. Поруке о томе како Срби на КиМ немају никакав проблем са Албанцима, већ се плаше Срба, који су јелте криминалци. Када бисте читали те изјаве, без информације о томе ко их је изрекао, не бисте били сигурни да ли су домаћи политичари или су у питању Тачи, Харадинај, Тахири  и други“, констатује Парезановић.

Он каже да је рукопис идентичан, са нажалост сличним мотивима, а да су аргументи да је појачана изборна реторика на КиМ разлог убиства неозбиљна колико и сама опозиција.

,, Јер ако ћемо о реторици да причамо, управо та опозиција свакодневно црта мету на челу Александра Вучића и отворено прети силом“, стоји у саопштењу.

,,Зашто је посета Вучића Косову и Метохији важна? Вучић је на КиМ отишао у најтежем тренутку. Зато и јесте председник. Основна порука те посете је истрајност и решеност Срба да на КиМ опстану и остану. Није посао председника да решава дневне проблеме градјана, али би било непримерено да је одбио да их саслуша“.

Парезановић је мишљења да председник није отишао кад је било најтеже и да Срби нису показали снагу и слогу, можда би већ имали ванредно стање и јединице Росу у Северној Митровици. Јер како каже ,,ето тамо је несигурност, криминал, Срби се свађају међу собом. Све оно о чему слушамо месецима, а у чему наши политичари обилато помажу. Док се ванредно стање заврши, истрага заврши и Росу повуче, питање је шта би од Срба остало на Косову и Метохији.

Сличан сценарио видели смо 2004. године, тада је повод за напад био нешто другачији, али је нажалост Србија била слаба, политички нестабилна и неспособна да заштити свој народ. Последице су биле несагледиве. Самопрокламована независност 2008. године такодје се догодила у тренутку политичке нестабилности Србије и безуспешне кохабитације Коштунице и Тадића. И мартовски погром 2004. и убиство Оливера Ивановића догодили су се у тренутку када се у Русији спроводе избори. Случајно?“, пита се народни посланик.

Парезановић подсећа да је једини период када је Народна скупштина Републике Србије имала јединствене декларације и ставове по питању КиМ био период када је Српска напредна странка била опозициона, јер су тиме показали озбиљност и став да питање КиМ мора бити изван дневно политичких обрачуна, ако се жели да на том делу наше земље опстанемо.

,,Нисам сигуран да су сви на политичкој сцени Србије научили лекцију и да имају искрене мотиве. Србија не сме бити нејединствена по питању КиМ, јер тако одмаже свом народу. Вучић је показао одговорност и државнички став, опозиција да не бира средства да дође до циља. Зато без трунке савести оптужују своју земљу без иједног доказа и не маре због тога што тиме директно помажу Албанцима. Јер ако смо због многобројних околности принудјени да сарађујемо и разговарамо са њима, не значи да им треба  помагати у њиховим циљевима на овакав начин“, наводи се у саопштењу за јавност.

Парезановић закључује да је за Србију и породицу Оливера Ивановића важно да се сазна пуна истина о убиству, као и свест свесни да нећемо сачувати ни свој народ ни државу ако будемо подељени и политички нестабилни.

,,Ако нас је нешто томе научило, то је вишевековна погрешна политика према Косову и Метохији“, закључио је Парезановић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.864.336 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)