Ливада Три букве код Пожеге некада је била штаб Драже Михајловића, а сада ће се на њој вршити геоистраживања 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ливада Три букве код Пожеге некада је била штаб Драже Михајловића, а сада ће се на њој вршити геоистраживања
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
14.04.2021 | 0 коментар(а)



Пожега – Пожешко село Горња Добриња родно је место кнеза Милоша Обреновића,
Фото: РИНА

али последњих дана није актуелно због годишњице Другог српског устанка, већ по геолошким истраживањима литијума и бора, која би за неколико дана требало да почну на десет локација. Мештани су за све ово чули тек пре два дана и како кажу, ни сами не знају шта их је снашло.

„Да сам умро пре десет дана не бих знао да село у ком сам рођен и одрастао има било какве залихе руде и да ће доћи нека компанија то да копа. Ми се не разумемо, али чули смо да та ископавања могу бити штетна за животну средину, ваздух, воду и земљиште. Ако сада прођете кроз село и у свакој кући питате за тај литијум, гарантујем да 99 одсто мештана неће знати да вам каже о чему се ради. Нама су без икаквих консулатација само рекли да ће се на територији нашег села вршити одрђена геолошка ситраживања“, изјавио је за РИНУ Милисав Максовић из села Горња Добриња.

У овом селу живи око 300 мештана, а они се у великој већини баве пољопривредном производњом. На десетинама хектара посађене су малине, кромпир, а штале пуне квалитетних грла. Доста младих одлучило је остати у селу и свој хлеб зарађивати овде, па се они сада питају да ли су повукли прави потез.

„Чуо сам да се тај литијум копа на 700 метара дубине, да се добија из руде и да је процес његове експлоатације јако сложен и опасан по сав живи свет. Ми овде живимо од продаје малине, кромпира, млека, сира и кајмака.. ако нам буду загађени земљиште и вода, коме ми можемо онда нешто да продамо. Ми се још увек надамо да до тих ископавања уопште неће доћи или да добијемо званичну потврду да то није штетно за наше и здравље будућих генерација“, изјавио је Миладин Симеуновић.

Две од укупно десет локација намењених за копање су ливада позната под називом Три букве, на којој се својевремено налазио штаб Драже Михајловића и Матијевића брдо.

„Те ливаде су продали људи који уопште не живе у Горњој Добрињи, њима је сасвим свеједно шта ће бити са нама који смо овде остали. Чуо сам да се слична ситуација дешавала и у Лозници, па је на крају речено да ова иксоповања нису штетна за животну средину. Ми не знамо шта да мислимо, али уопште нам није свеједно. Ово село је права природна оаза и живели смо мирно и спокојно све до сад“, закључио је Миладин.

Планирано је да геолошка истраживања изводи привредно друштво „Јадар литијум“, а радови би требало да почну 17. априла. Локална самоправа општине Пожега истиче да се све ради по закону и да они нису у надлежности, већ ресорно министраство, а да су у питању истражне активности којима би се тек утврдило да ли на територији пожешких села има литијума и бора. Осим у Горњој истраживања ће се вршити у Доњој и Средњој Добрињи, као и у селима Папратиште и Јежевица.

 

 

 


Глас Западне Србије / Рина




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


geologija istrazivanje pozega mestani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.472.612 посета
Тренутно на сајту: 342 посетилац(a)