Данас су велике задушнице 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Данас су велике задушнице
Trenutno na sajtu: 257       |       Podeli:
10.02.2018 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и верници обележавају данас Велике (зимске) задушнице, као знак сећања на све преминуле. На тај дан

се посећују гробља и прислужују свеће на гробовима најближих и у храмовима.

Професор богословије у Крагујевцу и парох чачански, Ђорђе Д. Марјановић, истиче значај овог дана код православних верника.

“Цела недеља пред пост је недеља страшног суда и тад се сећамо свих мртвих који су се упокојили у вери, који су настрадали у свим невољама. Све њих помињемо у заједничким молитвама, идемо на гробље и палимо свеће као жртвенике, да Божија светлост буде са њима и на оном свету”, рекао је за Глас западне Србије парох Марјановић.

Црква је прописала посебне дане - Задушнице, и то четири пута годишње, када се посебно молимо за покој душа преминулих.

Зимске задушнице су у суботу, пред Месне покладе, а у суботу пред Духове су летње задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, митровске задушнице у суботу пред Митровдан.

На дан задушница иде се у цркву, где се служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе иде се до гробова покојника. На гробовима се прислужују свеће, а свештеник обави кратки обред и окади гробове.
На гробље и у цркву се носи кувано жито - кољиво, које подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости Сунца.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.

Свећа је симбол светлости Христове која треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих.
Задушнице су дан посвећен упокојеним, па према томе, треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће.

Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да иду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене.

Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на делење милостиње, обавезно се сваком просјаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.

ГЗС/Мондо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.797.510 посета
Тренутно на сајту: 258 посетилац(a)