У Ваљеву отворен први аутоматски радарски центар 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
У Ваљеву отворен први аутоматски радарски центар
Trenutno na sajtu: 506       |       Podeli:
24.12.2019 | 0 коментар(а)



Ваљево – Први аутоматски радарски центар РХМЗ-а у Србији, али и у југоисточној Европи
Премијека Ана Брнабић и министар пољопривреде на отварању радарског центра, фото: РИНА

налази се у месту Близоње код Ваљева. Одавде се аутоматски управља противградним ракетама са 99 лансирних позиција и на тај начин штити се 560.000 хектара површине која се простире на 13 општина.

“У опремање овог центра дражава је уложила 308 милиона динара. Овде не стајемо већ настављамо да аутоматизујемо радараске центре на Фрушкој Гори, Букуљи и Ужицу, а за ту намену из државног буџета за нередну годину биће издвојено 600 милиона динара. Ово је доказ да су системска улагања од кључног значаја за српску пљопривреду како би помогли нашим произвођачима. Производња ће бити јефтинија, а зарада већа”, изјавила је председница Владе РС Ана Брнабић приликом обиласка првог аутоматизованог радарског центра у Србији.

Фото: РИНА

Министар пољопрвреде, Бранислав Недимовић, истакао је велики значај овакве противградне заштите.

Фото: РИНА

“Преко сателита види се градоносни облак и у року од 20 секунди активира се цео процес аутоматске заштите, а у секунди може да се гађа 16 циљева. Раније је то све било доста спорије. Док се противградни стрелци поставе, па сечакају радио вазу град је могао да нанесе велику штету, сада је људски фактор потпуно искључен и ово је најефикасији начин да се заштите наше њиве. Наше је да само да опремамо те станице ракетама”, рекао је Недимовић.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VALJEVO RADAR GRAD AUTOMATSKI CENTAR

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.221.313 посета
Тренутно на сајту: 507 посетилац(a)