Шешељу "виси" мандат у републичком парламенту? 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Шешељу "виси" мандат у републичком парламенту?
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
13.04.2018 | 0 коментар(а)



Пресудом Међународног правосудног механизма у Хагу лидеру радикала Војиславу Шешељу отворило се и питање да ли он има право да буде у парламенту.

Закон о избору народних посланика у члану 88 предвиђа да парламентарцу престаје мандат пре рока ако је у коначној пресуди осуђен безусловно на минимум пола године затвора.
У РИК-у је 2003. донета одлука која се односи на хашке оптуженике у којој пише да могу бити бирани за посланике јер и за њих важи претпоставка невиности, а мандат им престаје аутоматски ако буду осуђени на шестомесечну казну затвора.

Миљкан Карличић (СПС), члан РИК, каже за "Новости" да се "Закон о посланицима односи на пресуде донете у домаћим судовима".
- Правилиник РИК о хашким оптуженицима, чак и да је и даље на снази, не може бити изнад закона. По мени, нема никакве препреке да Шешељ буде посланик - каже Карличић.

На наше питање, како се закон односи само на домаћу јурисдикцију, када Србија признаје све одлуке Хашког трибунала, Карличић каже:

- Шешељ је одслужио казну и не враћа се у Хаг. Нема смисла да не буде посланик.

Према тумачењу Владимира Гајића, бившег члана РИК и председника Адвокатске коморе Београда, јасно је као дан да Шешељ више не може да буде посланик:

-Они ће сада да кажу да је казну одслужио и да се закон не може применити.

Извор: Новости

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.818.784 посета
Тренутно на сајту: 379 посетилац(a)