Труба Јевђића прошла цео Солунски фронт 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Труба Јевђића прошла цео Солунски фронт
Trenutno na sajtu: 419       |       Podeli:
14.11.2019 | 0 коментар(а)



Пожега – Сваки народ има свој глас и песму по којима се препознаје, а у Србији труба је
Труба прадеде Јовише Јевђића, фото: РИНА

била та која је оглашавала и радост и тугу. Све што се речју и причом не може исказати стаје у звуке овог чаробног, златног инструмента а труба коју је из Великог рата донео Јовиша Јевђић у село Расна, памти приче од чак једног века.

“Труба коју је мој прадеда донео кући, прошла је Церску и Колубарску битку, цео Солунски фронт и Албанију, одражавала је бол и патњу тих српских војника”, прича Дејан Јевђић, Јовишин потомак који је доказао да ивер не пада далеко од кладе.

Јовиша Јевђић са трубом прошао цео Солунски фронт, фото: РИНА

Храбри солунски ратник и у најтежим периодима живота није се одвајао од свог омиљеног инструмента, а његова љубав прешла је на унуке и праунуке. Дејан је капелник у трубачком оркестру, а његово име исписано је златним словима у Гучи, међутим поред музике свог јуначког прадеду наследио је и по униформи.

“Већ 16 година сам професионални војник. Овом својом трубом, униформом и успехом надам се да сам се бар једним делом одужио храбрим прецима, јер они су живели у много лошијим условима а труба је одржавала породице у животу. Нисам желео да се значај који она има избрише”, каже Дејан.

Дејан Јевђић се одужио прецима, Фото: РИНА

Он је свој оркестар основао пре 18 година, а са њим су браћа Слободан и Бранко па се у њиховој кући свакодневно чује топџијско коло.

“Чувари смо народне традиције и културе, јер да бисмо стигли до неког циља, морамо знати одакле потичемо, не смемо то никад заборавити”, изјавио је овај мајстор трубе.

У кући Јевђића трубу свира већ четири генерације, дуже од сто година, и нема сумње да ће из ове куће чаробни звуци одјекивати и даље.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POZEGA TRUBA SOLUNSKI FRONT DEJAN JEVDJIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.738.892 посета
Тренутно на сајту: 420 посетилац(a)