У српској Патријаршији прослављена деценија од избора Патријарха српског Иринеја 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У српској Патријаршији прослављена деценија од избора Патријарха српског Иринеја
Trenutno na sajtu: 641       |       Podeli:
23.01.2020 | 0 коментар(а)



Јуче је у организацији Патријаршијске управне канцеларије у Патријаршијском двору у Београду прослављена деценија од избора Патријарха српског Иринеја

за 45. по реду поглавара Српске Православне Цркве.

Представљањем фотомонографије у 10 томова у којима је сабрано 15.000 фотографија о активностима Његове Светости Патријарха српског Иринеја, током протеклих 10 година које је провео на трону Светог Саве, али и пројекцијом једночасовног документарног филма „Патријарх српски Иринеј” који илуструје животни пут актуелног поглавара Српске Православне Цркве.

Фото: Стојадин Павловић

Аутор филма и уредник фотомонографије је протојереј - ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, а издавачи фотомонографије су Патријаршијски Управни одбор и Службени гласник.

Овој свечаности у Патријаршијском двору, поред Патријарха српског, присуствовали су и Престолонаследник Александар, високи представници верских заједница, војске Србије, полиције, образовних установа, здравствених установа, културног и јавног живота, престонице и свештенство Архиепископије београдско - карловачке.

У име издавача присутнима се обратила директорка Службеног гласника Јелена Триван, а након ње, слово о Патријарху произнео је универзитетски професор и књижевник Дарко Танасковић.

„Едиција фотомонографија о Патријарху Иринеју у 10 томова стварана је 10 година. Сваки од томова представља годишњак који фотографијама и текстовима говори о активностима Патријарха српског Иринеја о свакој години понаособ. Документарни филм „Патријарх српски Иринеј„ је Патријархова животна прича коју подупиру казивања његових савременика и сатрудника у Призрену, Острогу, Нишу, Крушевцу и Београду" - рекао је прота Стојадин Павловић, уредник фотомонографије и аутор филма „Патријарх српски Иринеј”.

Фото: Стојадин Павловић

Уследила је пројекција филма након које је, видно изненађен, присутне поздравио и благословио Патријарх српски Иринеј: „Нисам очекивао догађај оваквог нивоа, док нисам дошао у салу, нисам знао да ће овом скупу присуствовати оволики број еминентних личности и драгих гостију, мислио сам да ћемо филм погледати у уском кругу сарадника. Ово је за мене заиста велико изненађење и благодаран сам на свему овоме” - истакао је на почетку обраћања Патријарх српски Иринеј додајући да живимо у времену када није лако бити на неком високом положају те да тако није лако ни бити Патријарх српски, али да се током протеклих 10 година трудио и чинио све што је у његовој моћи да Цркву води исправним путем у овим тешким временима која за српске Патријархе никада и нису била лака.

Фото: Стојадин Павловић

Патријарх се на крају обраћања захвалио проти Стојадину Павловићу на труду и посвећености, свим запосленима при Патријарашкој управној канцеларији и Патријаршији српској, Служебном гласнику као издавачу фотомонографија и уваженом професору Дарку Танасковићу на лепим речима које је упутио, али и истакнутој Драмској уметници Биљани Ђуровић која је током данашњег догађаја подсетила на најзначајније речи које је Патријарх упутио верном народу током протеклих 10 година.

 

ГЗС/ Стојадин Павловић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Srpska patrijarsija proslavljena 10 godina patrijarh srpski Irinej

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.399.365 посета
Тренутно на сајту: 641 посетилац(a)